Чому влада заговорила про зростання зарплати до 15 тисяч гривень?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Зростання середньої зарплати до рівня 14-15 тисяч – поза межами будь-якого прогнозування, навіть на три роки. Про такий рівень середньої зарплати варто говорити в ключі бажання підприємців та міністрів мати принаймні таку цифру як умову відпливу робочої сили на заробітки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Андрій Блінов, оцінюючи заяву очільника Мінсоцполітики Андрія Реви про те, що середня зарплата має становити 15 тисяч гривень.

«Річ у тім, що якщо говорити про відплив на роботу до Польщі, інших країн ЄС, то, як правило, українські заробітчани їдуть туди на заробітні плати, які стартують десь від тисячі євро. Там складно визначити мінімальну чи середню зарплату. Взагалі, статистики щодо заробітчан достовірної немає. Ми маємо лише розрахунки НБУ, знову ж таки, досить оціночні щодо переказів в Україну, причому будь-якими каналами, включаючи готівковий», – зазначив Блінов.

За його словами, щодо кількості заробітчан точиться широка дискусія – від 5 до 10 мільйонів. Цей коридор досить широкий.

Відповідно, йдеться про те, що якщо заробітні плати в Україні становитмуть принаймні 500 євро, то саме це частково припинить відтік заробітчан, уточнив він.

«Є оптимісти, які говорять, що це буде економічним стимулом», – додав експерт.

Однак, на його думку, більш реалістичним є показник представників індустрій, пов’язаних з експертною орієнтацією.

«Вони всі говорять про те, що зарплати на рівні 700-750 євро – це не столичні регіони, наприклад Поділля, Полтавщина, може припинити цей процес трудової міграції. Слід розуміти, що люди погоджуватимуться на зарплати десь до 25% нижче в Україні просто через те, що тут дешевше жити, українцям не потрібно буде витрачатися на дорогу, на страхування, буде значно менше витрат, ніж, наприклад, у країнах ЄС», – пояснив економіст.

Тому заяви про зарплати на рівні 15 тисяч гривень і вище стосуються саме питання заробітчан, підкреслив він.

«Це радше бажання, куди потрібно вийти, щоб припинити відтік робочої сили з України. Однак на сьогодні, за даними, які стосуються лише 8 мільйонів офіційно працевлаштованих, ми маємо середню зарплату, що, можливо, на кінець року вийде на 10 тисяч гривень. У середньому вона точно перетне цю позначку», – резюмував Андрій Блінов.

Нагадаємо, з 2019 року мінімальна зарплата зросте до 4170 гривень. Влада впевнена, що цей крок також спровокує підвищення середньої зарплати.

Додамо, 18 лютого 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2018 році середня зарплата становитиме близько 10 тисяч гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: