Що впливатиме на інфляцію в 2019 році?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт
Ерік Найманфінансовий аналітик

Коли є серйозна ділова активність, надходять інвестиції, є можливості нарощувати пропозицію, це стимулює економічний розвиток. В Україні на сьогодні інша ситуація.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи наміри уряду втримати інфляцію на рівні не більш ніж 10%.

«В Україні складна ситуація, пов’язана із серйозними внутрішньо-політичними викликами, маються на увазі виборчі процеси. При цьому додається невпевненість бізнесу в макроекономічному середовищі та зовнішні виклики, пов’язані з погашенням заборгованості перед кредиторам», – зазначив Сіденко.

За його словами, поки немає впевненості в надходженні коштів МВФ.

При цьому, серйозний чинник, який випливає з домовленостей з МВФ, – це підвищення тарифів, акцентував експерт.

«Це позначиться абсолютно на всіх цінах та на всіх витратах», – додав він.

Економіст пояснив, що інфляція може виникнути не лише через доходи, але й додаткові витрати, пов’язані з цінами на газ.

Чи залежить зростання цін на харчі від подорожчання пальногоАналітики «Слова і Діла» відстежували, чи є взаємозв'язок між подорожчанням бензину і подальшим зростанням цін на основні харчі

«Інфляцію може спровокувати валютний курс, оскільки зовнішня ситуація нестабільна. Все це робить прогнози щодо інфляції дуже непевними. Буде дуже добре, якщо Україні вдасться втримати інфляцію на однозначній цифрі, але немає впевненості, що це можливо», – підкреслив Володимир Сіденко.

Керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман зазначив, що в перспективі в Україні збільшуватимуть зарплати й триватиме зростання інфляції.

«Інфляція цього року буде 10-12%. Скоріш за все, ближче до 12%. Наступного року, якщо жодних криз не відбудеться, то цілком імовірно, що в районі 9-10%», – уточнив експерт.

За його словами, важливо буде, що вирішить МВФ з приводу надання траншу, оскільки гроші кредиторів стабілізують валютний ринок.

«Своєю чергою це знизить девальваційний тиск. А в нас одне з трьох джерел інфляції – саме девальвація. Тому, звичайно, отримання грошей МВФ призведе до зниження інфляції на 1-2% річних», – пояснив він.

«Якщо грошей Україна не отримає, то дефолту не буде, а ось емісія – так. Просто друкуватимуть гривню. Додадуть 1-2%», – додав експерт.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, чи залежить зростання цін на продукти від подорожчання палива.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: