НБУ пояснив вартість гривні за індексом Біг Мака

Читать на русском
Індекс говорить про те, що в Україні порівняно з багатьма країнами світу дуже низькі ціни на товари, зазначають у НБУ.

Гривня є одним з аутсайдерів індексу Біг Мака, оскільки в Україні дуже низькі ціни, а долар на світовому ринку занадто переоцінений.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій, передає FinClub.

На межі стабільності: яким буде курс гривні в 2019 роціЯк поводитиметься гривня в 2019 році? На які основні обставини слід зважати пересічним українцям, дізнавався Олександр Радчук.

«Якщо уважно читати дослідження The Economist, то не лише Україна має недооцінену валюту. Це декілька десятків країн, які недооцінені до долара майже на 50-60%. Але в цього є багато причин. По-перше, долар США сьогодні є дуже сильною й переоціненою валютою. Можна сказати по-іншому: долар переоцінений до багатьох валют країн, що розвиваються», – заявив Чурій.

По-друге, говорить він, індекс Біг Мака не є ознакою того, що «курс має повернутися на якийсь рівень, розрахований за цим індексом».

«Це більше довгостроковий тренд, який може свідчити, що валюти можуть зміцнюватися», – підкреслив заступник голови НБУ.

Індекс Біг Мака визначається, виходячи з теорії про паритет купівельної спроможності, згідно з якою обмінні курси валют у довгостроковій перспективі мають вирівнюватися відповідно до цін на ідентичні продуктові кошики в різних країнах.

«Крім того, це свідчить не лише про обмінний курс, а й про рівень цін. Що говорить про те, що в Україні порівняно з багатьма країнами світу насправді дуже низькі ціни на ці товари», – сказав Чурій.

НБУ в своїй політиці не спирається на індекс Біг Мака, зазначають в установі.

«З моменту переходу в 2015 році на політику гнучкого курсоутворення НБУ купив 4 мільярди доларів. Для нас розрахунок The Economist є цікавим з точки зору того, що відбувається в інших країнах світу, але це точно не покажчник, що нам потрібно робити», – сказав він.

Як повідомлялося, українська гривня разом із російським рублем визнана однією з найбільш недооцінених валют світу. За індексом Біг Мака долар в Україні має коштувати 9,7 гривні.

Нагадаємо, Нацбанк відзвітував про зміцнення гривні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: