Що впливатиме на курс валют та чи буде падіння гривні в 2019 році?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Як позитивний аспект, з огляду на курс 2018 року, можна вже відзначити, що різкої девальвації все-таки не буде. Якщо курс гривні хтось у Кабміні чи НБУ спробує девальвувати штучно, щоб поліпшити показники бюджету, то це вдарить по рейтингах.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи тенденції на ринку валют.

«В принципі, Україна досягла курсової стабільності. Протягом року валюта була відносно стабільною, за винятком певних сезонних стрибків або після запровадження ВС. Але це було короткочасно», – зазначив Невмержицький.

За його словами, наступного курс валют залежить кількох чинників. Зокрема, чи вийде спокійно провести вибори в правовому полі. Підстави для цього є, поки принаймні якоїсь гострої фази узурпації не спостерігається.

«За нинішнього дуже низького рівня підтримки влада навряд чи дозволить собі гратися з курсом і залазити знову до гаманців громадян і брати гроші на виборчу кампанію через девальвацію. Хоча, звичайно, прогнозувати це складно», – підкреслив він.

Як зростуть соціальні стандарти в 2019 роціНайбільше в 2019 році зросте мінімальна зарплата – до 4 тисяч 173 гривень. Решта соціальних стандартів – у середньому на 4,5-4,7 відсотка.

Він уточнив, що зараз, до Нового року, точно не падатиме. Йде підготовка до новорічних свят і люди витрачають свої заощадження.

«Економічних підстав для падіння немає. Курс має суб'єктивний характер. Економічно гривня, навпаки, може лише зміцнитися зараз, оскільки люди витрачають свої запаси в новорічний період. Січень також буде стабільним, а ось у лютому вже можлива невелика девальвація, яка в нас запускається вручну», – пояснив він.

Позитивний вплив на стабільність курсу також здійснить транш МВФ, додав фахівець.

«Наразі є всі підстави очікувати, що поточний курс підтримуватиметься на такому ж рівні, як останні два роки, коли різких перепадів курсу не було. Є підстави чекати, що гривня буде стабільною, без стрибків на рівні 28,5-29 гривень за долар. Це можливо, якщо не включаться суб'єктивні чинники, що прогнозувати складно», – резюмував Євген Невмержицький.

«Слово і Діло» з'ясувало, на скільки за рік подорожчали продукти.

Як зростуть соціальні стандарти в 2019 році – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: