Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ірина Луценко

Читать на русском
Народний депутат Ірина Луценко за чотири роки в парламенті виконала лише 32 відсотки своїх обіцянок.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ірина Луценко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Луценко пройшла до Верховної Ради за загальнодержавним багатомандатним округом у січні 2015 року замість Ростислава Павленка, який був призначений заступником глави Адміністрації президента. За час своєї каденції депутат дала 25 обіцянок (частина з них із передвиборчої програми партії, за списками якої вона пройшла до парламенту), з яких виконала 8 (32%), а 6 – провалила.

Луценко не виконала кілька обіцянок, які стосувалися поновлення складу Центральної виборчої комісії. У травні минулого року народний депутат пообіцяла, що це питання буде вирішене в парламенті до осені, але фінальні голосування відбулися лише 20 вересня.

А в липні нардеп запевняла, що фракція «Блоку Петра Порошенко» не голосуватиме за жодне рішення, крім внесення змін до закону про суд і судоустрій, поки Рада не проголосує за оновлення складу ЦВК. Незважаючи на це, 86 депутатів фракції підтримали законопроект «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», 90 підтримали законопроект «Про основні засади і вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» й 84 нардепи – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, вдосконалення правил землекористування в масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулюванню зрошення в Україні». За останній документ голосувала й сама Луценко.

Не впоралася вона з програмною обіцянкою домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді 2017-го парламент ухвалив за основу проект Виборчого кодексу, який передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків. Але Луценко не голосувала за нього.

У квітні 2017 року Луценко запевнила, що підвищення вартості електроенергії для споживачів не буде, хоча виконання цієї обіцянки не належить до компетенції народного депутата. Це зобов'язання вона також провалила: вже в грудні НКРЕКП анонсувала підвищення цін на електроенергію: з 1 січня 2018 року на 9,5%, з 1 квітня – на 6,1%.

Виконала депутат обіцянку ініціювати законопроект про нарахування пенсій громадянам на окупованій території. В липні 2017-го Луценко стала одним з авторів ініціативи «Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремими категоріями громадян». Законопроект досі чекає на розгляд у парламенті.

Крім того, Луценко виконала обіцянку про те, що фракція «Блоку Петра Порошенка» підтримуватиме законопроект про Антикорупційний суд. У першому читанні законопроект підтримав 101 депутат від БПП зі 136. В другому читанні на підтримку закону висловилися 123 члени фракції, в тому числі сама Луценко.

У процесі виконання в парламентаря залишаються ще 11 запевнень. Наприклад, у 2017 році Луценко пообіцяла, що фракція БПП і вона сама підтримуватимуть законопроект зняття депутатської недоторканності. А ініціативи, які обмежуватимуть роботу журналістів у Верховній Раді, Луценко, навпаки, не підтримає. Поки такі на розгляд не виносилися.

Крім того, нардеп пообіцяла, що фракція «Блоку Петра Порошенка» підтримає ініціативу про надання територіально-національної автономії кримським татарам.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: