Супрун відсторонили від керівництва МОЗ: продажний суд чи виконання закону

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

У судовій системі України присутній корупційний фактор, інколи ми стикаємося з незаконними рішеннями, але точно не судова влада є найбільш корупційною в державі.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

«У судовій владі України є багато проблем, але саме суд є чи не єдиною інституцією, що може захистити права та законні інтереси громадянина. Так, є корупційні фактори, а іноді й відверто незаконні рішення, але точно не судова влада в Україні є найбільш корупційною», – зазначив Мусієнко.

Звісно, завжди будуть незадоволені рішеннями судів, але діяти потрібно згідно з процедурою, передбаченою законом, оскаржувати, писати звернення, заяви, запити, додав він.

Кабінет міністрів України, як і в Міністерство охорони здоров‘я, має всі можливості оскаржити рішення, яке їм не до вподоби, на відміну від звичайного громадянина, якому це зробити складніше, підкреслив політолог.

Два роки на посаді в. о. міністра охорони здоров'я: як виконувала обіцянки СупрунСупрун все-таки запустила медичну реформу на первинній ланці, домоглась ухвалення закону про трансплантацію, але не впоралася з держзакупівлями ліків і забезпеченням пацієнтів безкоштовними ліками.

«Але перед оскарженням потрібно виконати рішення, яке є чинним, і Уляна Супрун, яка приїхала зі США, де рішення судів і закони є обов‘язковим, варто було б про це знати, а не розганяти разом зі своєю групою підтримки в ЗМІ та соцмережах інформацію про «продажний суд», тиск тощо», – пояснив він.

Втім, напрацювати нормальну комунікацію та пояснення в уряді не можуть, уточнив експерт.

«Уряд України занепокоєний тим безпрецедентним тиском, який здійснюється останнім часом різними способами з метою зупинки тих зусиль із реформування галузі охорони здоров'я», – процитував він позицію Кабміну.

«Я знаю, що до повноважень Кабінету міністрів належить багато функцій, але «занепокоєння» там точно відсутнє», – резюмував Олександр Мусієнко.

Своєю чергою голова правління «100% життя – Мережа ЛЖВ» Дмитро Шерембей наголосив, що Супрун не просилася на посаду, не давала хабарів, і саме президент запросив її в Україну на цю посаду.

За його словами, стояло завдання – реалізувати медичну реформу, яку підтримали 343 депутати, й наразі МОЗ звітує про неї.

«Супрун стала новим обличчям медичної системи. ЇЇ підтримали 25 мільйонів українців і 24 тисячі лікарів. Україна підтримує людей, які планують змінити країну. Порошенко як президент країни, що поставив завдання, отримав результат. У цій історії не вистачає останнього пазлу. Потрібно поставити крапку. У президента достатньо повноважень, щоб такі люди, як Супрун, займали в уряді гідне місце й довели реформу до кінця», – підкреслив Шерембей.

Водночас користувачі соцмереж помітили, що рішення ухвалив той самий суд, який поновив на посаді Романа Насірова, й апелюють до того, що такий суд має бути ліквідований у межах судової реформи.

Уляні Супрун тимчасово заборонили виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я. Заборона діятиме до остаточного рішення суду. У МОЗ повідомили, що консультуються з юристами через таке рішення суду.

Як відреагували соцмережі на рішення суду щодо Супрун – у нашому огляді.

Докладні підсумки двох років роботи Уляни Супрун у МОЗ – на нашій інфографіці.

Чи задоволені українці медреформою – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: