До Порошенка прибула делегація від Вселенського патріархату

Читать на русском
Глава держави подякував Варфоломію за любов до українців. А Вселенський патріархат запевнив Порошенка в підтримці України.

Президент Петро Порошенко прийняв делегацію Вселенського патріархату, яка прибула до Києва для участі в літургії й чині інтронізації предстоятеля Православної церкви України митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Як повідомляє прес-служба глави держави, зустріч відбулася 3 лютого, пише «Слово і Діло».

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що в Україні буде обиратися Патріарх Помісної православної церквиСказано 23 квітня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Порошенко подякував представникам Вселенського патріархату за участь у цій видатній подію як для церковного життя й православної громади, так і для Української держави загалом.

«Хочу передати мої найтепліші вітання та слова вдячності його Святості Вселенському Патріарху Варфоломію за цю подію. Це сталося й стало можливим завдяки його великій любові до України та українців», – сказав президент.

Він зазначив, що Православна церква України пройшла великий шлях до об'єднання та отримання томосу про автокефалію, що стало можливим, у тому числі, завдяки зусиллям екзархів Вселенського патріархату.

Митрополит Гальський Еммануїл, своєю чергою, запевнив главу держави в постійній підтримці України й нової Православної церкви з боку Вселенського патріарха Варфоломія.

«Його Святість рухався вперед в питанні надання автокефалії українській церкві, бо народ України звернувся з проханням про це. І Ви також були першим громадянином України, хто взяв на себе, я б сказав, ризик, але водночас і велику можливість», –сказав він.

Митрополит Гальський також наголосив, що інтронізація предстоятеля Православної церкви України є важливим історичним моментом. Митрополит Еммануїл додав, що в складі делегації присутній ігумен афонського монастиря Ксенофонт архімандрит Алексій. Саме в цьому монастирі був написаний текст томосу про автокефалію Православної церкви України. Він висловив надію, що глава Української держави матиме можливість відвідати Афон і цей монастир, де був написаний історичний для українців документ.

Як повідомлялося, Порошенко заявив про вирішення важливого питання. Церква й православний український народ отримують нового лідера, проте, церква залишається незалежною від держави, заявив глава країни.

Нагадаємо, 3 лютого митрополита Київського і всієї України Епіфанія інтронізували в Соборі Святої Софії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: