План роботи Ради на тиждень: зміни до Конституції та питання нацбезпеки

Читать на русском
Верховна Рада планує розглянути в другому читанні проект змін до Конституції щодо планів України вступити до ЄС і НАТО, а також ряд питань нацбезпеки і паливно-енергетичного комплексу.

Верховна Рада планує розглянути в другому читанні проект змін до Конституції щодо планів України вступити до ЄС і НАТО, а також ряд питань нацбезпеки і паливно-енергетичного комплексу.

Про це свідчить план роботи ВРУ на 5-8 лютого, опублікований на сайті парламенту, пише «Слово і Діло».

Чому зміни до Конституції щодо вступу України до НАТО та ЄС можуть скасуватиПрезидентський проект закону про євроатлантичні зміни до Конституції може бути скасований через порушення регламенту. Чому так поспішають з ухваленням цієї ініціативи?

У вівторок, 5 лютого, урочисто відкриють десяту сесію ВРУ VIII скликання. Народні депутати мають намір почати роботу із затвердження порядку денного десятої сесії ВРУ. Далі на розгляді - питання нацбезпеки і оборони, зокрема в другому читанні - законопроект про перейменування військових комісаріатів у терцентри комплектування та соціальної підтримки.

У першому читанні мають намір розглянути законопроекти про військові звання військовослужбовців і про створення сприятливих умов для залучення іноземних інвестицій до оборонно-промислового комплексу. Питання паливно-енергетичного комплексу - також є в плані роботи Ради. Зокрема, пропонують внести зміни до прикінцевих положень закону «Про ринок електричної енергії».

Розгляд законопроекту про встановлення алгоритму перерахування коштів на поточні рахунки постачальників електричної енергії за регульованим тарифом запланували в першому читанні. Якщо вистачить часу, народні депутати перейменують ряд сіл і місто Переяслав-Хмельницький Київської області. Також в плані роботи є декілька законопроектів, спрямованих на охорону природи. В черговий раз потрапляє до плану роботи ВРУ на тиждень законопроект про заборону викладати пачки сигарет у магазинах.

Середа, 6 лютого, має бути днем ​​ратифікацій в парламенті. Планується ратифікувати меморандум з Австрією про взаємний доступ на ринки праці членів сімей співробітників дипломатичних представництв і консульських установ. Далі - ратифікації угод із Туреччиною і Великою Британією про уникнення подвійного оподаткування.

Рада має намір розглянути в другому читанні законопроект, який розширює права заявника у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Документ також пропонує з 2020 року ввести процедуру врегулювання в таких справах. Відзначимо, при доопрацюванні до другого читання до законопроекту подали 173 поправки, з яких 80 відхилено, тому розгляд буде тривалим. Після завершення ранкового пленарного засідання народні депутати працюватимуть в комітетах, фракціях і групах.

Вранці в четвер, 7 лютого, Верховна Рада розгляне проект змін до Конституції в частині зовнішньополітичного курсу України - щодо вступу до ЄС і НАТО. Якщо в залі буде 300 голосів за, зміни будуть остаточно затверджені.

У народних обранців буде можливість направити до Конституційного суду два законопроекти про перейменування Дніпропетровської області. Президент пропонує назву «Дніпровська область», а група народних депутатів - «Січеславська». У повторному першому читанні розглянуть законопроекти про створення Нацрегулятора в телеком-галузі.

Заплановано розгляд у другому читанні законопроекту про ліквідацію Нацкомфінпослуг, а також проекту закону про збільшення повноважень держрегулятора в сфері фінпослуг. У плані роботи - президентський і депутатський варіанти законопроекту про адвокатуру та адвокатську діяльність. У десятий раз на порядку денному - ратифікація угоди з США про відкриття інформації про рахунки американців в Україні (застосування закону Сполучених Штатів FATCA), а також зміни до українських законів у зв'язку з цим.

Законопроект про оподаткування ввезення в Україну електрокарів планують розглянути в першому читанні. Проект закону про особливості діяльності ДБР у другому читанні потрапляв до порядку денного ВРУ ще з липня минулого року, але розгляду до цих пір не відбулося. У першому читанні заплановано розгляд законопроекту про Державне бюро військової юстиції.

У п'ятницю, 8 лютого, традиційно відбудеться Година запитань до уряду. У плані також законопроект у першому читанні і проект постанови в першому читанні.

Як раніше повідомлялося, Рада спростила закупівлю військової техніки.

Також нагадаємо, Рада схвалила закон про перехід церковних громад до ПЦУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: