Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 5-8 лютого

Читать на русском

Верховна Рада завтра, 5 лютого, відкриє десяту сесію своєї роботи, примітну, серед іншого, тим, що під час неї відбудуться президентські вибори. Почати її народні депутати планують бадьоро: вже в четвер на порядку денному стоять зміни до Конституції щодо курсу України на повноправне членство в ЄС і НАТО.

Спікер парламенту Андрій Парубій зазначив, що в першу чергу необхідно затвердити порядок денний сесії. На вівторок на розгляд планується блок питань національної безпеки і оборони, а також блок паливно-енергетичного комплексу (до нього входять п'ять питань).

У середу – традиційно ратифікації, крім того, депутати почнуть розглядати поправки до законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення принципів процесуальної справедливості і підвищення ефективності виробництв у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції», щоб у четвер вийти на голосування. Також голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін повідомив, що в середу в Раді можуть виступити міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і генеральний прокурор Юрій Луценко. За словами Кожем'якіна, це пов'язано з частими згадками про «фальсифікації та порушення виборчого законодавства».

Хто з нардепів виконав і провалив найбільше обіцянок під час 9-ї сесії Верховної РадиБільше половини народних обранців не виконали жодної обіцянки, які вони дали під час 9-ї сесії Верховної Ради.

У четвер заплановані дуже відповідальні голосування: зміни до Конституції щодо ЄС і НАТО (для ухвалення рішення потрібно буде 300 голосів), а також щодо перейменування Дніпропетровської області. Крім цього, запланований блок питань інформатизації, який не встигли завершити минулого разу.

У «Блоці Петра Порошенка» висловили впевненість, що голосування щодо змін до Конституції відбудеться успішно. Також голова фракції Артур Герасимов заявив, що необхідно ухвалити закон про адвокатуру та адвокатську діяльність і законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку зі здійсненням спеціального досудового розслідування.

Крім цього, Герасимов розповів про сигнали з областей України, що «представники партії «Батьківщина», яку очолює кандидат у президенти Юлія Тимошенко, почала кампанію з підкупу виборців зі збором персональних даних». Тимошенко, своєю чергою, звинуватила президента та Олега Березюка в тому, що вони «створюють мережу й роздають тисячу гривень людям за голос».

Фракція «Народного фронту» наполягає на тому, щоб цього тижня розглянути закон про функціонування української мови та законопроект про виборчі правопорушення. Крім того, НФ вимагає створити тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів втручання у вибори з боку Росії.

У групі «Відродження» запропонували заслухати звіт уряду, а також ухвалити постанову про скасування підвищення комунальних тарифів. Також Віктор Бондар закликав поставити на голосування закон про скасування депутатської недоторканності та новий Виборчий кодекс.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, соціологи назвали партії, які мають шанси пройти до парламенту на виборах-2019.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: