Як працювала ВР під час 9-ї сесії та що ще належить зробити депутатам?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Цю сесію парламент програв президенту. Президент намагався нав'язувати суспільству й політикуму дискусію щодо гуманітарної проблематики – армія, мова, віра, а також питання вступу до ЄС і НАТО.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник.

«Парламентська опозиція вся – і прозахідна, і європесимістична – наполягала на соціально-економічній проблематиці: тарифи, ціни, зарплати, боротьба з корупцією та питання миру як прикладне. Але все-таки на цій сесії президент переміг парламент і змусив танцювати навколо пунктів своєї виборчої програми», – зазначив Бортник.

Парламент ухвалив багато законів, близько 70 документів, але водночас багато рішень ухвалювалося з грубими порушеннями, порушувався регламент, не обійшлося без кнопкодавства, додав він.

Були випадки, коли закони ухвалювалися відразу без права депутатів внести поправки, наприклад, «церковний» законопроект про перехід громад до ПЦУ, уточнив політолог.

«Парламент фактично штампував рішення й закони, але не був зоною формування державної політики та діалогу. ВР була в передвиборчих перегонах і поспіху. Враження, що працювали за принципом «що більше різких інформаційних приводів, які на життя українців не впливали, то краще», – підкреслив він.

За його словами, серед тих законів, які парламент не ухвалив, але мав би, можна виділити декілька. Зокрема, новий Виборчий кодекс, адже схоже, що вибори відбудуться за старими правилами.

«По-друге, потрібен закон про тимчасові слідчі комісії, закон про імпічмент президента, не завершена реформа децентралізації, не вирішене питання політичної відповідальності окремих членів Кабміну, наприклад, Супрун. Уряд в принципі перестав звітувати перед парламентом», – констатував експерт.

Він нагадав, що також не вирішене питання формування справедливих тарифів. У нас усе ж парламентсько-президентська республіка й парламент має повне право займатися цим питанням.

«Стоїть питання про податок на виведений капітал, видобуток бурштину, лотерейний бізнес, ігровий. Ці сфери функціонують, але жодної копійки до бюджету не приносять. Все це лишилося поза увагою українського парламенту», – пояснив політолог.

Підсумки роботи 9-ї сесії Ради: хто з нардепів наобіцяв більше за всіхЮлія Тимошенко стала лідером за кількістю обіцянок, висловлених протягом роботи 9-ї сесії парламенту.

Анонс, який зробив Парубій щодо планів на 10-ту сесію, зокрема мовний закон і курс у Конституції на ЄС і НАТО, говорить про те, що команда влади намагатиметься й далі нав'язувати свої питання парламенту, наголосив він.

«Команда влади забиватиме гуманітарними питаннями соціальну увагу, щоб суспільство не ставило запитань про корупцію, тарифи й ціни», – резюмував Руслан Бортник.

Читайте також, хто з нардепів виконав і провалив більше за всіх обіцянок під час 9-ї сесії Верховної Ради.

Раніше ми писали, хто з нардепів наобіцяв більше за всіх за час роботи 9-ї сесії Верховної Ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: