Сотні громад хочуть перейти до ПЦУ - Мінкульт

Читать на русском
Близько 200 релігійних громад направили запит на перереєстрацію у зв'язку з переходом з УПЦ МП в ПЦУ.

Близько 200 релігійних громад направили запит на перереєстрацію у зв'язку з переходом з УПЦ МП в ПЦУ.

Як пише «Слово і Діло», про це під час брифінгу в п'ятницю, 1 лютого, заявив директор Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури Андрій Юраш, повідомляє Укрінформ.

Мін'юст офіційно зареєстрував ПЦУВідповідно до реєстру, ПЦУ зареєстрована як Київська митрополія Української православної церкви (Православної церкви).

Він зазначив, що крім 200 звернень, які уже надійшли, ще кілька сотень звернень знаходяться на стадії підготовки.

«За даними обласних державних адміністрацій, така сама або вдвічі чи втричі більша кількість релігійних громад вже готуються і в тій чи іншій формі вже намагаються організувати цей перехід. Ми бачимо, що це сотні релігійних громад, тому потрібно якомога швидше створити можливості для реалізації їхніх конституційних прав», - підкреслив він.

У зв'язку із цим, за словами Юраша, вже найближчим часом запрацює механізм «єдиного вікна», який спростить процедуру реєстрації релігійних організацій.

«Міністерство юстиції зараз розробляє схему дещо спрощеного надання прав державному реєстратору з боку обласних державних адміністрацій, які займаються питанням релігії. Тому я думаю, що це два-три тижні максимум, для того щоб почала діяти ця система», - підкреслив Юраш.

Нагадаємо, напередодні набув чинності закон про релігійні громади, який визначає процедуру переходу громади в іншу церкву.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: