Мінські домовленості: як виконують та ігнорують угоди щодо Донбасу

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Можна сказати, що Мінські угоди і виконувались, і ні. В основному ігнорує їх виконання РФ та її військові формування.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, оцінюючи виконання Мінських угод.

«Мінські угоди не виконувалися в основному РФ та її регулярними й нерегулярними військовими формуваннями, які, наприклад, не припиняють обстрілів українських позицій, у тому числі з великокаліберного важкого озброєння. Не відведене це озброєння, як передбачено Мінськими угодами. Не припиняють вогонь. Це також передбачають Мінські угоди», – зазаначив Мусієнко.

Водночас Україна відвела важке озброєння від лінії зіткнення й не провокує росіян, бойовиків на ведення бойових дій, додав він.

Крім того, Україна ухвалила закон про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі, що передбачено угодами, нагадав експерт.

«Україна внесла зміни до Кримінального кодексу, зокрема щонайменше до трьох статей, якими передбачена амністія для бойовиків та членів регулярних/нерегулярних військових формувань, що брали участь у бойових діях на Донбасі, але здалися українській владі й не скоїли тяжких злочинів», – констатував він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що третьої зустрічі в Мінську з врегулювання ситуації на Донбасі не будеСказано 27 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Коли нам говорять про амністію, то слід врахувати, що в Україні діє програма СБУ «На тебе чекають вдома». Нехай не дуже багато людей нею скористалися, але програма діє, і є ті, хто був на боці «Л/ДНР», але здався й отримав амністію, уточнив фахівець.

«Тобто в частині амністії Україна також зробила певні кроки», – підкреслив він.

Також Україна робить зусилля щодо звільнення та обміну військовополоненими, наголосив експерт.

«Україна йшла на певні поступки РФ, коли вигадували різні формули, наприклад, «всіх на всіх», – пояснив він.

«Тобто Україна намагалася й намагається виконувати Мінські угоди. Просто цей рух односторонній. Росія не поспішає виконувати взяті на себе зобов’язання. З цього потрібно виходити або видозмінюючи ці Мінські угоди, або підписавши новий план, який міг би бути більш дієвим», – резюмував Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, 27 серпня 2015 року президент України Петро Порошенко пообіцяв, що третьої зустрічі в Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі не буде.

Також, за даними порталу, 22 січня 2014 року Петро Порошенко пообіцяв провести місцеві вибори на Донбасі, щойно Росія виконає четвертий пункт Мінського меморандуму: закриє кордон і забере підрозділи з території України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: