Участь жителів ОРДЛО у виборах: за і проти

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Наразі недоречна участь мешканців окупованих територій у виборах. Ба більше, навіть після того, як будуть реінтегровані території, певний час не потрібно, щоб вони брали участь у загальнонаціональних виборах.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Віталій Бала, оцінюючи заяву ЦВК про те, що рішення про вибори на лінії розмежування ще не ухвалили.

«Має бути певний політичний карантин. Окрім того, щоб реінтегрувати території, потрібен час, щоб люди, які живуть на цих територіях, хотіли бути в Україні й бачили своє майбутнє в Україні. Питання непросте. Напевно, воно потребує не зовсім стандартних і демократичних рішень. Однак, коли йде війна, говорити про основи демократії несерйозно», – зазначив Бала.

Там, безумовно, є люди, які підтримують Україні, але є й ті, хто хоче жити в «русском мире», підкреслив він.

За його словами, РФ впливає на їхні рішення. Було б дивно, якби жителі самопроголошених утворень приїжджали й голосували за майбутнє України.

«Немає змоги розбиратися, хто хоче жити в Україні, а хто – ні. Щоб люди голосували в Україні в інтересах РФ – це нонсенс. Тоді, може, й росіян уже пустити, щоб голосували? Вони ж брали участь у тих виборах, референдумах. Має відбутися еволюційний процес. Свого часу в Німеччині кілька років не було виборів, адже це було б ненормально», – констатував Бала.

Як голосувати переселенцям, українцям за кордоном та виборцям без реєстраціїДля переселенців передбачена особлива процедура реєстрації на виборах. Поки що закон не передбачає можливості підтримати мажоритарника на окрузі для тимчасового голосування.

Своєю чергою доктор юридичних наук, директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк зазначив, що згідно з Конституцією, юридична відповідальність є індивідуальною.

Не можна людей притягувати до колективної відповідальності, додав він.

«Не можна притягувати всіх жителів ОРДЛО за те, що колись певна кількість із них проголосувала на незрозумілому референдумі. Ці методи застосовувалися в радянські часи Сталіним, коли під приводом того, що кримські татари співпрацювали з нацистами, їх узяли й усіх разом вивезли. Попри те, що співпраця була з боку кількох осіб, сотні тисяч переселили з Криму. Те ж саме було з іншими народностями України», – підкреслив Хавронюк.

Радник голови МВС Зорян Шкіряк вважає, що на виборах президента України та Верховної Ради жителям окупованих територій не можна надавати право голосувати, оскільки ці громадяни були під впливом тотальної російської пропаганди, «їх перетворювали на зомбі».

Нагадаємо, минулого року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив думку, що після деокупації Донбасу жителі цих територій не мають голосувати на виборах президента і ВР протягом 3-5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: