Співпраця з «Л/ДНР»: чи варто перевіряти мешканців окупованих територій на поліграфі

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Ця ідея не може бути реалізована. Для того, щоб це здійснити, потрібно щонайменше вносити зміни до кримінального процесуального законодавства.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор юридичних наук, директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, оцінюючи ініціативу військового прокурора Анатолія Матіоса перевіряти за допомогою поліграфа жителів окупованих територій Донбасу на предмет участі в незаконних збройних формуваннях, а також співпраці з «владою» «ДНР» і «ЛНР.

«Перевіряти людей на поліграфі можна, напевно, в двох випадках. Якщо в примусовому порядку, то щодо людей, які підозрюються у скоєнні злочинів. Тоді це має бути передбачено Кримінальним процесуальним кодексом. Другий випадок – добровільна згода, коли людина хоче обійняти якусь посаду, пов’язану з необхідністю високої довіри до неї. Тоді вона має надати свою згоду на перевірку на поліграфі», – зазначив Хавронюк.

За його словами, коли Матіос говорить про перевірку всіх українських громадян, які мешкають на окупованій території, він забуває про принцип верховенства права, права людини, дискримінацію, що не личить юристу.

Таким чином, можна перенести його ідею на інший ґрунт. Наприклад, чому б не запропонувати перевірити на поліграфі для початку всіх військових прокурорів. Цікаво, як вони це сприймуть, додав він.

У Путіна оцінили ймовірність замороженого конфлікту на ДонбасіУ Кремлі бачать перспективи переговорів лише після нових виборів в Україні. Залежно від них конфлікт може бути або врегульований, або заморожений на довгі роки.

«Ця ідея не може бути реалізована. Для того, щоб це здійснити, потрібно вносити зміни до кримінального процесуального законодавства. Якщо ідея Матіоса полягає в тому, щоб провести перевірку на поліграфі з метою визначення можливості застосування майбутнього закону «Про амністію» для осіб, які співпрацювали з окупаційним режимом, то підстави та порядок перевірки на поліграфі потрібно визначати в законі «Про амністію», який буде ухвалений», – пояснив експерт.

Однак ані змін до КПК, ані закону «Про амністію» наразі немає. Тому такі ідеї виглядають необґрунтованими, уточнив він.

«Такі ідеї виглядають волюнтаристськими й необґрунтованими. З боку Матіоса це не відповідає званню українського правника», – резюмував Микола Хавронюк.

Додамо, за словами Матіоса, така фільтрація стане можливою завдяки розробленій в Одесі програмі, що працюватиме за принципом поліграфа.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: