Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Ларін

Читать на русском
Ларін виконав лише дві обіцянки. Чотири роки чекає реалізації завірення домагатися матеріальної компенсації родичам загиблих або поранених у зоні АТО.
Сергій Ларін

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Ларін (фракція «Опозиційного блоку»).

Ларін пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за списками «Опоблоку». З 1998 року він був народним депутатом п'ятьох скликань. Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Ларін дав 58 обіцянок, з яких 18 виконав (31%), а 26 – провалив. Ще 14 обіцянок перебувають у процесі реалізації й надежать до його останньої каденції.

Оскільки ми розглядаємо наскільки обов'язковим був депутат за час нинішнього скликання, то уточнимо, що за останні чотири роки Ларін встиг дати 29 запевнень: лише 2 обіцянки нардеп виконав – це 7% від загальної кількості зобов'язань перед виборцями. Ще 13 намірів Ларін провалив і 14 має виконати до кінця каденції.

Обидві виконаних обіцянки Ларіна стосувалися скандалу з реєстрацією членів «Опоблоку» для участі в місцевих виборах у Харкові. Нагадаємо, в серпні 2015 року Ларін заявив, що «Опоблок» домагатиметься участі партії в місцевих виборах у Харківській області. Однак Михайло Добкін заявляв, що партії відмовляють у реєстрації харківського регіонального представництва й із цього приводу партія подала позов до суду.

Також Ларін запевнив, що домагатиметься притягнення до відповідальності чиновників, які відмовляють у реєстрації партії. 9 жовтня 2015 року Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження всього складу Харківського облвиборчкому в зв'язку з порушенням деяких положень Конституції України та закону «Про місцеві вибори» й закону «Про Центральну виборчу комісію».

Зрештою 18 жовтня 2015 року ЦВК зареєструвала 105 кандидатів у депутати Харківської обласної ради від «Опоблоку», щоправда, Михайло Добкін не був допущений до участі у виборах.

Не впорався нардеп із запевненням, що на місцевих виборах у Кіровограді та області «Опоблок» набере достатньо голосів, щоб сформувати свої фракції та більшість у радах усіх рівнів.

Але за результатами виборів до місцевих органів влади в жовтні 2015 року партія не набрала достатньої кількості голосів. Так, за кількістю отриманих голосів ОБ посів 3-тє місце в Кіровоградській обласній раді (20,31%) й 4-те місце в Кіровоградській міській раді (11,9%). Лише в Знам'янці ОБ опинився на першому місці, набравши 20,59% голосів виборців.

Сергій ЛарінНародний депутат України
Ларін пообіцяв затвердити Національний план відродження ДонбасуСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Оскільки Ларін ішов до парламенту від «Опоблоку», то ставши народепом, мав виконувати передвиборчі пограмні обіцянки партії. Відзначимо, що більшість провалених Ларіним зобов'язань якраз і належить до передвиборчих обіцянок ОБ.

Так, перед виборами представники партії обіцяли затвердити Національний план відродження Донбасу. Проте за чотири роки ніхто з фракції не подав законодавчої ініціативи на цю тему.

До закінчення терміну Депутатська повноважень Ларіну потрібно встигнути виконати ще 14 обіцянок. Влітку 2016 року нардеп заявив, що «Опоблок» доб'ється скасування постанови про перейменування міста Кіровограда на Кропивницький.

«Без обговорення, з голосу Рада перейменувала Кіровоград на Кропивницький. Будемо через усі можливі українські та міжнародні суди скасовувати це ганебне голосування», – заявив він.

У серпні 2016 року у Вищому адміністративному суді України була зареєстрована позовна заява Сергія Ларіна про скасування постанови про перейменування міста. Аналогічні позови були подані місцевої громадською організацією, два – від громадян. Загалом, за словами Ларіна, зареєстровано 11 таких позовів.

У лютому 2018 року Верховний суд України призупинив провадження за зазначеною справою до ухвалення Конституційним судом України рішення за поданням нардепів щодо конституційності закону про заборону комуністичної пропаганди їхньої символіки.

Ще кілька програмних обіцянок «Опоблоку» чекають на свою реалізацію. Так, перед виборами представники партії взяли на себе зобов'язання домагатися надання матеріальної компенсації сім'ям, члени яких загинули або отримали поранення в зоні АТО. Однак за весь час роботи нинішнього скликання ніхто з депутатів фракції не подав будь-яких законодавчих ініціатив на цю тему.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: