Медведчук запропонував закріпити автономію Донбасу в Конституції. Що слід про це знати?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Де-факто автономія Донбасу була в Україні і за часів Кучми і, напевно, навіть за часів Ющенка.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи заяву Медведчука про закріплення автономії Донбасу в Конституції.

«Загалом, в автономії як такій немає нічого поганого. Розвинені країни всі в основному федерації, навіть конфедерації. Швейцарія, наприклад, конфедерація й при цьому одна з найрозвиненіших країн, з найвищими показниками доходів на душу населення. Інша річ, що в нашій ситуації люди, які це озвучують, вкладають у це інший зміст. Грубо кажучи, вони хочуть керувати регіоном, але щоб їх не чіпали за порушення закону й узагалі», – зазначив Золотарьов.

Де-факто, автономія Донбасу і була в Україні за часів Кучми і, напевно, навіть під час Ющенко, зазначив він. Тоді, коли почали вперше скорочуватися реальні доходи держави, стало питання - де взяти гроші, в тому числі стало питання про автономію Донбасу, уточнив він.

«Бюджетні кошти відмивалися насамперед через Донбас. Він був найбільшим регіоном за чисельністю. З Донбасу й на Донбас надходили великі суми грошей. На схемах сиділи відповідні люди й ділили їх. Ця схема чудово працювала при Кучмі», – нагадав політолог.

Усе було зав'язано на місцевих, всі були зав'язані один з одним, а зв'язок із Києвом – лише через певних людей, а всередині – автономія, робили, що хотіли, додав він.

Зараз, імовірно, йдеться про таку ж ідею, яку мають підтримати залишки господарської номенклатури в надії, що старі добрі часи повернуться. В такій формі ідею неможливо реалізувати, часи змінилися. Радянська спадщина, яку вони проїдали, вже проїдена. нічого нового не створюється, підкреслив експерт.

«Країна стає біднішою, ділити вже нічого. Це старі погляди. Медведчук був одним з учасників процесу за часів Кучми. Він, як і вся група, мабуть, вважає, що до цього можна спокійно повернутися, головне – поставити правильного президента. Це сигнал місцевим елітам, які пам'ятають «старі добрі часи», – пояснив він.

За його словами, Україна має досвід Криму. Референдум там був, звичайно, сфальсифікований. Невідомо, як би проголосували, якби він був реальним.

«Але суть у тому, що Україна не використала весь цей час можливостей для роботи з Кримом. Віддали на відкуп. А це одні й ті самі люди. Що в Києві, що місцеві еліти – це все люди одного походження, колишня партійна господарська номенклатура, легалізований кримінал із 90-х. Усі вони мислять майже однаково й пов'язані один з одним», – наголосив політолог.

«Якщо говорити, що автономія дала можливість забрати Крим, то ні, це не так. Усе одно забрали б. Так само й із Донбасом. Там не було автономії, але це не завадило РФ», – резюмував Володимир Золотарьов.

Додамо, президент України Петро Порошенко 22 січня 2014 року пообіцяв провести місцеві вибори на Донбасі, щойно Росія виконає четвертий пункт Мінського меморандуму: закриє кордон і прибере свої підрозділи з території України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: