«Укренерго» не перетворили на закрите акціонерне товариство, як обіцяв Кістіон

Читать на русском
Кістіон провалив обіцянку про те, що в 2018 році державне підприємство Укренерго перетворять на приватне акціонерне товариство.
Володимир КістіонСлово і Діло

Віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон провалив обіцянку про те, що в 2018 році буде проведена корпоратизація ДП «НЕК «Укренерго» з урахуванням вимог щодо відділення та незалежності оператора системи передачі.

Таку обіцянку він дав 1 лютого 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

Кістіон відзначив, що реформа ринку електричної енергії, яку планують провести в найближчі півтора-два роки, буде, можливо, наймасштабнішою реформою в історії української незалежності.

«Крім ухвалення нормативно-правової бази, серед завдань на цей рік ми виокремили чотири основні: корпоратизація ДП «НЕК «Укренерго» з урахуванням вимог щодо відокремлення і незалежності оператора системи передачі; реорганізація ДП «Енергоринок» та створення на їх базі підприємств, що будуть виконувати функції оператора ринку та гарантованого покупця; реорганізація Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж та Державної інспекції акції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії шляхом утворення центрального органу виконавчої влади, що здійснює державний нагляд (контроль) в галузі електроенергетики; розділення монопольних та конкурентних видів діяльності з розподілу та постачання електричної енергії», – написав він у Facebook.

За рік корпоратизації «Укренерго» не відбулося. Спочатку планувалося, що заходи з реорганізації енергетичної компанії триватимуть орієнтовно до жовтня 2018 року. Про це «Слову і Ділу» повідомляло Міненергетики.

14 листопада 2018 року Кабінет міністрів своїм рішенням передав ДП «НЕК «Укренерго» в управління Міністерству фінансів України. Зазначалося, що завданням Мінфіну є прискорення процесу корпоратизації «Укренерго» та впровадження високих стандартів корпоративного управління в компанії.

17 грудня 2018 року Рада асоціації між Україною та ЄС на засіданні в Брюсселі схвалила призначення Наглядової ради ДП «НЕК «Укренерго». Очікувалося, що протягом наступних місяців корпоратизація компанії буде завершена.

Однак через три дні, 20 листопада 2018 року, Міністерство енергетики та вугільної промисловості скасувало свої накази, які передбачають план дій із реорганізації унітарного держпідприємства НЕК «Укренерго» в акціонерне товариство, а також створення комісії з перетворення держкомпанії.

Оскільки протягом 2018 року до статуту компанії не були внесені зміни щодо корпоратизації, обіцянка Кістіона отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Кістіон дав 42 обіцянки, з яких 9 виконав, а 14 – провалив.

Раніше ми писали, що «Укренерго» проти підпорядкування Насалику.

Також повідомлялося, що Кабмін визначився з членами наглядової ради «Укренерго».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: