Кандидат у президенти Вілкул виконав менш ніж половину своїх обіцянок

Читать на русском

Центрвиборчком зареєстрував нардепа Олександра Вілкула кандидатом у президенти України 25 січня 2019 року. Після розколу «Опоблоку» партія висунула своїм кандидатом на президентські вибори Вілкула. Пропонуємо подивитись, як нардеп виконує обіцянки та що пропонує в передвиборчій програмі.

Вілкул був народним депутатом кількох скликань, високопоставленим чиновником і за час різних каденцій дав 332 обіцянки, з яких 157 виконав, а 132 – провалив. Тобто на рахунку нардепа 47% реалізованих зобов'язань. До закінчення депутатських повноважень йому потрібно виконати ще 43 запевнення.

Зараз Вілкул перебуває на 104-му місці в загальному рейтингу відповідальності народних депутатів України. Серед кандидатів у президенти за кількістю виконаних обіцянок його випереджає Анатолій Гриценко (реалізував 50% обіцянок), а слідом іде Петро Порошенко (44%).

На парламентські вибори чотири роки тому «Опоблок» ішов із тезами про мир та відновлення сходу України. У програмі партії навіть була обіцянка – затвердити Національний план відродження Донбасу. Однак жоден представник фракції в Раді, включаючи Вілкула, так і не подав законодавчих ініціатив на цю тему.

Вибори-2019: хто представляє електорат Вілкула та які його шансиНародний депутат Олександр Вілкул став кандидатом у президенти від Опозиційного блоку. Шанси оцінили експерти.

У передвиборчій програмі кандидата в президенти України Вілкула присутня схожа теза: «Я зупиню війну за 100 днів. Мирний Донбас – в єдиній Україні!».

«Стріляти припинять у перші ж дні після обрання мене президентом. Я знаю, як це зробити. Для досягнення стійкого миру й повернення мирного Донбасу в єдину Україну знадобиться 6-8 місяців. Ось план: прямі переговори зі США та Росією для ухвалення спільної резолюції Ради безпеки ООН, яку не заветує жодна зі сторін. Це шлях компромісу. І зробити це може лише новий президент України». – написав Вілкул у Facebook.

Також Вілкул пропонує ухвалити нову Конституцію, в якій Україна – децентралізована парламентська республіка. При цьому парламент двопалатний: нижня палата налічує 150 депутатів від політичних партій, верхня – 29 депутатів, по одному від мільйона виборців. Партія, яка перемогла на виборах до нижньої палати, отримує 50% + 1 голос і формує коаліцію.

Як підкреслює сам кандидат у президенти, одним із головних пунктів його програми є позаблоковий статус України.

«Закріпити в Конституції вічний нейтральний і позаблоковий статус України (до речі, я впевнений, що це може бути єдиним компромісом для закінчення війни на Донбасі. Росія ніколи не погодиться на бази НАТО в Харкові, на своєму кордоні)», – зауважив він.

Для створення професійної армії Вілкул пропонує відродити ВПК, а також, серед іншого, запровадити обов'язкову військову підготовку для молодих людей терміном від 3 до 6 місяців.

Щодо гуманітарного блоку, то тут Вілкул виступає за те, щоб українську мову залишити державною, але за умови, що обласні ради матимуть можливість впроваджувати в області другу офіційну мову.

Також Вілкул обіцяє запровадити заборону на втручання держави в життя релігійних громад, скоротити в 10 разів апарат чиновників, повністю відмовитися від імпорту газу за рахунок зростання власного видобутку й запровадити страхову медицину.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми повідомляли, що кандидат у президенти Вілкул задекларував мільйони на рахунках і колекцію ікон.

Також ми писали, що НАБУ закрило кримінальне провадження за фактом можливого декларування недостовірної інформації нардепом Вілкулом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: