Вибори-2019: хто представляє електорат Вілкула та які його шанси

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Вілкул не один на цьому електоральному полі. Стався розкол в «Опоблоці», від двох його флангів ідуть два кандидати – Бойко та Вілкул. Це один і той же виборець. При тому, що Бойко постійно включався до соцопитувань, до цього часу й протягом тривалого періоду сприймався як кандидат від опозиційних сил.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Валентин Войтков, оцінюючи висунення Олександра Вілкула кандидатом у президенти від «Опозиційного блоку».

«Вілкул розпочав кампанію нещодавно. Зовнішня реклама радше була натяком на те, що він також хоче йти в президенти, й елементом шантажу іншого флангу «Опоблоку», щоб вони все-таки домовилися й ішли однією командою на вибори. Цього не сталося», – зазначив Войтков.

Ба більше, на цьому ж електоральному полі на цього ж виборця працюватиме також Мураєв, який, за даними соціологів, уже має близько 3%, уточнив він.

«Імовірно, частина виборців Зеленського перетікатимуть від «Опозиційного блоку». Особливо Кривий Ріг, Дніпро, Херсон, Миколаїв», – припустив експерт.

«Опоблок» не відмовився від держфінансування партії, незважаючи на обіцянку ВілкулаСпочатку Опозиційний блок дійсно відмовився від грошей, але потім взяли, пообіцявши направити на допомогу дітям і боротьбу з корупцією.

За його словами, не варто недооцінювати медійний ресурс Вілкула, організаційний, фінансовий, адже все це зараз працюватиме на результат.

«Проте Вілкул може претендувати в межах цієї кампанії на показник з однозначним числом. Це точно буде більш ніж 1%, можливо, 5-6%. Усе залежатиме від того, як вони проводитимуть кампанію», – підкреслив політтехнолог.

Виборець Вілкула – це житель промислового міста, радше найманий працівник, людина, яка покладається на державу, на те, що підвищуватимуться соцвиплати, збережеться безкоштовна освіта, додав він.

«Це виборець, який розмовляє російською, має певні спогади про Радянський Союз і взагалі не розуміє бажання бути членом НАТО чи ЄС. Яким буде результат? Зрозуміліше буде ближче до першого туру. Поки Вілкул набиратиме оберти, але вклинитися в боротьбу основних кандидатів не зможе. Зараз головна мета – не перемога, а показати гарний результат, щоб ця частина «Опоблоку» змогла зайти на парламентських виборах», – резюмував Валентин Войтков.

За даними «Слова і Діла», на посаді нардепа кандидат у президенти Євгеній Мураєв виконав лише третину обіцянок.

Як виконує обіцянки Олександр Вілкул – у його досьє.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: