Як відбувається набір до Антикорупційного суду та коли будуть перші вироки?

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Наразі міжнародні експерти обрали кандидатів. Наступним етапом мають бути співбесіди ВККС з усіма кандидатами, які пройшли попередній відсів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, оцінюючи конкурсний відбір до Антикорупційного суду.

«За результатами співбесід ВККС має визначити вже остаточні бали та сформувати рейтинг кандидатів. Далі ті, хто посяде найвищі сходинки в цьому рейтингу, будуть рекомендовані на призначення. Після цього рекомендації підуть до Вищої Ради правосуддя, яка має ще можливості для певного відсіву кандидатів. Проте, скоріш за все, такого відсіву або не буде, або він буде мізерним», – зазначив Куйбіда.

Наступний етап – призначення суддів президентом, уточнив він.

Виглядає так, що хочуть встигнути до виборів призначити склад Антикорупційного суду, підкреслив експерт.

Порошенко пообіцяв сформувати Антикорупційний суд до виборівПрезидент Петро Порошенко заявив, що формування Вищого антикорупційного суду завершиться у лютому.

«Зважаючи на те, що повноваження чинного президента ще зберігаються до вступу на посаду нового, то можемо говорити й про другий тур виборів, який, очевидно, відбудеться. Тобто до того часу хочуть встигнути призначити суддів Антикорупційного суду та суддів нового Верховного суду», – пояснив він.

Якщо призначення відбудеться до другого туру виборів, то функціонування самого суду розпочнеться не раніше ніж восени, додав фахівець.

За його словами, потрібно ще сформувати апарат суду, налагодити організаційні процеси, закрити питання з приміщенням.

«Якщо йти за оптимістичним сценарієм, тобто якщо оприлюднять дату початку функціонування на початку червня, то перших рішень не варто чекати раніше вересня», – резюмував Роман Куйбіда.

Як повідомлялося, міжнародні експерти відсіяли 40% кандидатів до Антикорупційного суду.

Нагадаємо, 7 червня 2018 року Верховна Рада України ухвалила закон про створення Вищого антикорупційного суду. За це свої голоси віддали 315 народних депутатів.

Як відреагували соцмережі на голосування Ради – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: