Вибори-2019: хто з кандидатів зможе потрапити до другого туру

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Маємо 4-5 кандидатів, які можуть потрапити до другого туру. Безумовно, є лідер рейтингів – Тимошенко. Порошенко хоч і не в лідерах, але входить до п'ятірки й має великий ресурс.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко, оцінюючи майбутні президентські вибори й шанси кандидатів на вихід до другого туру.

«Крім Тимошенко та Порошенка, до п'ятірки входить і Гриценко. Згідно з деякими рейтингами, другу позицію посідає Зеленський. У нього певний відсоток потрапляння також є. З табору «біло-блакитних», напевно, Бойко. В них електоральне поле істотне, хоча розкол обмежує можливості», – зазначив Петренко.

Якщо врахувати динаміку, то в другому турі, скоріш за все, будуть Тимошенко та Порошенко, але відкидати Зеленського та Гриценка також не варто, додав він.

Кого українці бачили майбутнім президентом у 2016-2018 рокахПротягом останніх двох років в соціологічних рейтингах лідирувала Тимошенко, а Зеленський стрімко набрав прихильників, відтіснивши Порошенка на третє місце.

«Тимошенко та Порошенко – це два кандидата, які володіють найбільшими ресурсами. Ресурси – це ж не лише грошовий еквівалент, це й організаційний потенціал, люди, на яких можна спиратися, штаби, організація на місцях. Звичайно, є можливість залучення спонсорів, додаткових коштів», – уточнив політолог.

Кандидати, які орієнтовані на перемогу, повинні мати близько 500 мільйонів доларів, і це ще не стосується якихось маніпуляцій на виборах, підкупу та іншого, констатував він.

«Слабким у цьому виглядає Гриценко. В нього немає нормальних організаційних структур. Його «Громадянська позиція» – партія без активної роботи на місцях. У Зеленського та сама проблема. Так, є його особистий рейтинг, але наскільки він зможе організувати роботу на місцях? Онлайн і телевізор – добре, але має бути спілкування», – пояснив експерт.

Щодо Бойка, то в нього є впізнаваність, а після об'єднання – доступ до певних ресурсів, але є й наявність великої кількості конкурентів, хоч і не таких рейтингових, проте з огляду на невисокий розрив між кандидатами, небезпечна, підкреслив він.

«Вони просто можуть відтягнути необхідні 1-2%. Зважаючи на це, є два основних кандидати – Порошенко та Тимошенко», – резюмував Ігор Петренко.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як змінювалися електоральні настрої в країні протягом 2016-2018 років за версією трьох соціологічних груп.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: