Транзитний контракт із «Газпромом»: коли можуть домовитися

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Найближчим часом не варто очікувати домовленостей. Переговори завершилися нічим, не було досягнуто жодного компромісу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи газові переговори «Нафтогазу» та «Газпрому».

«Можливо, сторони колись досягнуть компромісу, але точно не зараз. Єврокомісія оприлюднила свої пропозиції, але підписуватимуть договір «Газпром» і, ймовірно, новий оператор української ГТС, навіть не «Нафтогаз». «Нафтогазу» там в принципі після терміну закінчення контракту вже немає. Поки зарано про щось говорити», – зазначив Марунич.

На його думку, ключова проблема, яка заважає сторонам домовитися, – пропозиція «Газпрому» піти на мирову щодо транзитного позову Стокгольма. Київ тут займає категоричну позицію.

«Нафтогаз» не має наміру цього робити. Це гальмує будь-які переговори. Якби цей момент вирішили, наприклад, Київ пішов би на якийсь компромісний варіант, хоча складно уявити, як саме, тоді б з'явилася можливість успішного підписання транзитного контракту», – пояснив він.

Зараз, імовірно, РФ чекатиме на результати президентських виборів. Найближчим часом ситуація не вирішиться, підкреслив Марунич.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

Незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський також зазначив, що РФ хоче позасудового врегулювання Стокгольма.

На його думку, до кінця президентських виборів ситуація не вирішиться. Вони можуть зустрічатися, але документ підписаний не буде.

«Але потрібно розуміти, що транзит після 2019 року збережеться в будь-якому разі. Це технічна опція, якщо говорити про транзит як про фізичну процедуру. А ось його оформлення з усіма наслідками, що випливають, з гарантіями, умовами – питання. Це буде вирішуватися не раніше ніж після президентських виборів», – резюмував Землянський.

Як відомо, термін дії контракту на транзит російського газу в ЄС від 2009 року закінчується 1 січня 2020 року.

Що обіцяли українські політики щодо газу – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: