До Європи на заробітки. Як Україні вирішити проблему трудової міграції?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

У 2018 році за кордоном працювало 17,8% працездатного населення України. Це 3,2 мільйона осіб. У міграційному процесі щорічно беруть участь у середньому від 7 до 9 мільйонів українців. Міністр соцполітики Андрій Рева повідомив, що лише в Польщі працюють два мільйони трудових мігрантів з України. Лише мільйон українських заробітчан у Польщі мають офіційне працевлаштування. Й лише 400 тисяч із числа легальних працівників платять соціальний внесок. Сезонні робітники взагалі працюють у сусідній країні нелегально. У планах міністерства – боротися з нелегальною міграцією. До слова, ще минулого року Рева пообіцяв до кінця 2018 року підписати угоду з Польщею про обмін інформацією та тимчасову міграцію.

Економічний експерт Олег Гавриш підкреслив, що кадрові проблеми відчувають практично всі учасники ринку.

Він зазначив, що відбувся великий відтік кваліфікованої робочої сили після набуття чинності безвізом з ЄС, що вже б'є по бізнесу. Це непогано для простих людей, адже тепер ми конкуруємо не просто з внутрішніми компаніями, а й з європейськими країнами, де зарплати вищі.

«Для того, щоб бути конкурентним у такому середовищі й заробляти гроші, потрібно придумати якісь мотиваційні ходи, які були б спрямовані на клієнтів, які підвищать продажі, потрібно підвищувати якість, намагатися бути кращими. Грубо кажучи, потрібно реально викручуватися, щоб заробити, якщо ти платиш нормальні гроші й залучаєш фахівців», – пояснив Гавриш.

При цьому потрібно врахувати, що в нас немає такого купівельного попиту, як в Угорщині та Польщі. Відповідно, тут наші виробники в гірших умовах – платять стільки, скільки там, але на ринку купують менше й продукція дешевша, ніж за кордоном, додав він.

«Тобто роботодавці, виробники в складному становищі. Як із нього вийти? Один із варіантів – імпорт робочої сили. Відкрити кордон, щоб люди з інших країн могли приїжджати в Україну й працювати», – констатував економіст.

Просто заборонити щось не вийде. Ми не в концтаборі живемо. Зараз люди просто виїжджають нелегально, а далі вони отримуватимуть посвідку на проживання. Це неправильний метод боротьби.

За його словами, є два варіанти – підвищувати конкуренцію, але виживатимуть не всі компанії, або відкрити доступ для імігрантів.

«Звідки вони приїжджатимуть? Можливо, із Середньої Азії. Для них реально вивчити мову, вони більш-менш податливі. Але їх затягує й РФ. Хоча для України також могло би бути виходом надання їм можливості працювати. Хоча б найкращих із тих, що там є, залучити сюди», – уточнив він.

Так працюють більшість країн. Поляки виїхали на заробітки до Великої Британії та Німеччини – країн, де була висока вартість робочої сили й де можна було влаштуватися, робити за великі гроші те ж саме, що й вдома, наголосив експерт.

«Так само було в країнах Балтії. Звісно, тепер їм потрібно замінити тих, хто виїхав. Вони замінюють їх українцями, які поки не їздять до далеких країн», – підкреслив він.

Скільки українців виїхало на заробітки за кордон за останні чотири рокиБлизько 9 мільйонів українців періодично їздять на заробітки за кордон. Офіційно заробітчанами стало майже 18 відсотків працездатного населення країни.

Крім того, є ще питання податків. Зараз вони на рівні Східної Європи, а мають бути нижчими, оскільки в нас є фактор війни з РФ, правової системи, яка корумпована. В таких умовах потрібно якось конкурувати. Можна було б хоча б податки знизити, додав фахівець.

«Люди хочуть люди працювати. Якщо держава не може забезпечити, то нехай їдуть, але сюди за спрощеною процедурою потрібно завозити якимось чином фахівців з інших країн, які живуть бідніше, й спростити умови роботи для них. Ну й, звичайно, боротися з певними ознаками расизму, ксенофобії. Є побоювання, що якщо з'являться імігранти, наприклад, із Середньої Азії, то можуть сформуватися угруповання, які застосовуватимуть фізичну силу. З цим потрібно боротися», – резюмував Олег Гавриш.

Скільки українців виїхало на роботу за кордон за останні чотири роки – на інфографіці.

Динаміка рівня безробіття за останній рік – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: