Голова ЦВК розповіла, чи вдасться провести вибори за новим Виборчим кодексом

Читать на русском
Голова ЦВК Тетяна Сліпачук розповіла про терміни ухвалення змін до Виборчого кодексу та про те, чи відбудуться цього року вибори вже за новими правилами.

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук розповіла про терміни ухвалення змін до Виборчого кодексу та про те, чи відбудуться цього року вибори вже за новими правилами.

Про це вона повідомила в інтерв'ю «РБК-Україна», передає «Слово і Діло» в середу, 23 січня.

Вибори президента-2019: що вплине на перебіг виборчої кампаніїЦВК зареєструвала п'ять кандидатів у президенти України. Про виборчу кампанію-2019 поговорили з експертами.

Сліпачук зазначила, що наразі варто розібратися, «чи готові будуть партії слідувати тим нормам, які прописані для висунення їхніх кандидатів. Чи готова наша система державного управління до того, щоб забезпечити проведення виборів за новими правилами».

«Наприклад, у проекті Виборчого кодексу пропонується запровадити ліцензування для членів виборчих комісій. Це гарна ідея, щоб людина проходила навчання, отримувала певний сертифікат і ми були впевнені, що вона пройшла базовий курс. Принаймні в нас і в партій буде пул людей, які зможуть професійно сидіти в комісіях. Питання: як визначити виші, які будуть цьому навчати, дати програму? Якщо кодекс ухвалять у травні, це зможуть провести до жовтня? Відповідь об'єктивна: ні. Неможливо буде встигнути зробити все те, що закладено дов нового кодексу», – розповіла голова ЦВК.

Також Сліпачук закликала депутатів не займатися популізмом і не обіцяти запустити Виборчий кодекс уже з літа.

«Ми хороші, ми ухвалюємо новий закон, який жоден із суб'єктів, що беруть участь у виборчому процесі, реалізувати не зможе. І не тому, що не хоче, а просто фізично не зможе. Якщо будуть точкові зміни, то ми зможемо переформатуватися, але якщо кардинальні ... Думаю, тут розум має перемогти популізм», – підсумувала голова ЦВК.

Нагадаємо, 3 січня в ЦВК затвердили кошторис виборів.

Відзначимо також, 27 грудня ЦВК оголосила про початок виборчої кампанії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: