Як боротися з передвиборчою «гречкою» та чи змінять Виборчий кодекс?

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Ми можемо прибрати людей, які «сіють» гречку, але якщо на неї є попит, то тією чи іншою мірою її все одно «сіятимуть», просто в іншій формі

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи ситуацію зі зміною виборчого законодавства та пропозицію спікера вивести в окремий закон відповідальність за «гречку».

Політолог нагадав про відставку екс-міністра фінансів Данилюка та заяви про статтю бюджету щодо видатків на місця для підтримки регіонів.

«Є ті, хто не любить гречку, але за того, хто будує церкву від Деркача, дорогу від Литвина тощо. Все це за гроші українців. Це також неприхована корупція та вплив на волевиявлення громадян», – зазначив Димов.

Тому, щоб боротися з передвиборчою «гречкою», потрібно посилювати відповідальність не лише тих, хто роздає, але й тих, хто бере. Доки є попит, доти буде й пропозиція.

Посол ЄС в Україні вже заявив, що потрібно оновлювати склад ЦВК та змінювати виборчий кодекс, додав він.

«У контексті передвиборчої компанії ситуація заходить у глухий кут. Адже не переобрати склад ЦВК і не змінити виборчий кодекс – делегітимізувати вибори, а значить, знову шукатимуть винних у властивій всім манері», – підкреслив експерт

За його словами, минулого року голосували за Виборчий кодекс, думаючи, що все провалиться, але при цьому жоден депутат не хотів брати на себе відповідальність, адже попит на зміни та ліквідацію «гречкосійства» існує.

Депутати бояться нести за це відповідальність. Ці побоювання й мають перемогти. Однак потрібен тиск суспільства, акцентував він.

Виборча реформа: хто дав вирішальні голоси?Ми вирішили наочно показати, як парламентські фракції та групи голосували за проект нового Виборчого кодексу.

При цьому, скоріш за все, Виборчий кодекс буде змінений для наступних виборів, уточнив політолог.

«Тобто не для тих, що будуть у 2019 році, а для наступних. У такому разі депутати можуть спрацювати. Хоча, звичайно, хотілося б змін одразу. Але, як то кажуть, поки сонце зійде, роса очі виїсть. Ми не можемо чекати нових депутатів, доведеться працювати з цими, тиснути на них, а вони вже ухвалюватимуть рішення відповідно до того, щоб задовольнити тих, хто за ними стоїть, але й з урахуванням тиску суспільства», – резюмував Валерій Димов.

Нагадаємо, в першому читанні проект виборчого кодексу ухвалили ще минулого року.

Детальніше про те, як пройшло голосування, читайте в матеріалі «Слова і Діла» «Виборча реформа. Хто дав вирішальні голоси?».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: