Чи потрібно дозволити українцям подвійне громадянство та на яких умовах?

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій
Михайло Дяденкополітолог

Переваги подвійного громадянства будуть переважно для тих, хто має два, три та більше паспортів. Звичайно, вони багато виграють від цього, але є ризики.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, оцінюючи підтримку МЗС ідеї запровадження подвійного громадянства в Україні.

«Для безпеки держави це рішення може містити небезпеку. Подвійно громадянство якщо вже запроваджувати, то лише з певним обмеженням у правах. Якщо людина хоче бути громадянином двох держав одночасно, то без проблем. Однак у такому разі вона має позбавлятися права голосу. Абсолютно добровільно», – зазначив Дикий.

За його словами, варто залишити право голосу на місцевих виборах, тобто до місцевих органів самоврядування.

«Однак не дуже хотілося б, щоб десятки, сотні тисяч громадян інших держав брали участь у виборах президента та парламенту України», – підкреслив він.

Шанси, що подвійне громадянство запровадять, доволі високі через те, що є дуже потужне лобі цього питання, додав експерт.

«Зокрема, закарпатських угорців, тих, хто має румунські, польські та інші паспорти. Лобі серйозне. Є політичний тиск з боку цих держав, в першу чергу Угорщини. Тому, ймовірно, Україна піде на поступки й запровадить подвійне громадянство», – пояснив він.

Подвійне громадянство в Україні: як політики обіцяють боротися з порушеннямСлово і Діло аналізувало, як українські політики готові боротися з подвійним громадянством серед колег і чиновників.

Проте якщо міркувати в розрізі того, чи готова Україна сприйняти наслідки цього, то поки ми до цього не готові, констатував Дикий.

Своєю чергою політолог Михайло Дяденко зазначив, що коли йдеться про подвійне громадянство, ми розглядаємо ситуацію завжди з урахуванням дій Угорщини та Румунії, які видають українцям паспорти. Однак є багато українців, які отримали громадянство Італії, Португалії, Іспанії, Канади, Греції, де також велика українська діаспора.

«Окрім ризиків, у цьому є й великий позитив. Адже вони можуть приїхати в Україну, інвестувати сюди гроші, які вони там заробили, купувати тут нерухомість, ділитися досвідом. Тому Україна може отримати певні переваги, маючи подвійне громадянство», – пояснив експерт.

«Слово і Діло» аналізувало, як українські політики готові боротися з подвійним громадянством серед колег і чиновників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: