Субсидії готівкою: чи вистачить коштів для виплат і в чому ризик

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

В Україні ухвалили політичне рішення роздати субсидії населенню готівкою. На 2019 рік таких субсидій забюджетовано 55 мільярдів гривень. Готівкою роздаватиметься близько 40 мільярдів. Раніше обговорювався варіант, щоб субсидії перераховувалися на спеціальні банківські рахунки субсидіантів, а потім із них споживачі оплачували житлово-комунальні послуги й лише залишок могли використовувати на власний розсуд.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт з питань енергетики Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

Він підкреслив, що такий підхід правильний, але потребує інфраструктури та часу для підготовки.

За даними НБУ, зараз 37% дорослого населення взагалі не мають банківських рахунків, саме тому вирішили роздавати субсидії готівкою, уточнив експерт.

Він нагадав, що, за інформацією міністра соцполітики, перші такі виплати мають бути в березні, тобто напередодні виборів, і становитимуть не менш ніж 6 мільярдів гривень.

«Причому зараз рішення ухвалили, наскільки зрозуміло, на період березня-травня. Далі додатково ухвалюватиметься рішення, виходячи з аналізу, яка система субсидій ефективніша», – зазначив Герус.

«Якщо ж виплата готівкою буде продовжена до кінця року, то лише за рік буде так виплачено ще понад 30 мільярдів гривень. Але не дуже віриться, що знайдуться такі гроші для виплати готівкою, й не віриться, що МВФ спокійно на таке дивитиметься», – пояснив він.

Головний ризик у тому, що різко збільшується грошова маса й кошти не повністю або невчасно підуть на оплату комуналки, особливо це буде відчутно в перші місяці, додав фахівець.

«На сьогодні борги в системі за газ, тепло та електроенергію вже становлять понад 60 мільярдів гривень. Платіжна дисципліна невисока й падає. Така монетизація готівкою сприятиме подальшому падінню платіжної дисципліни. Очевидно, що жорстких дій до споживачів-неплатників не буде, адже восени ще одні вибори – парламентські», – акцентував він.

За його словами, внаслідок такого рішення 4 мільйони найбідніших домогосподарств додатково протягом березня-травня отримають готівкою по 1,5 тисячі гривень щомісяця або сумарно 4,5 тисячі гривень за 3 місяці.

«Враховуючи всі фактори, прогноз – інфляція за підсумками 2019 року буде набагато вищою, ніж 5%, що таргетує НБУ як свою ціль. Скоріш за все, щоб стримувати інфляцію, НБУ триматиме високою облікову ставку, а можливо, ще її підвищить. Кредити будуть дорогими, а економіка буде слабкою. Гривня девальвуватиме. Також є сумніви, що НБУ піде на валютну лібералізацію в таких умовах», – резюмував Андрій Герус.

14 грудня 2018 року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що протягом року буде повністю завершений процес монетизації житлових субсидій.

Інтерв’ю міністра соцполітики Андрія Реви читайте на нашому порталі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: