Філарет прокоментував невисунення в предстоятелі об'єднаної церкви

Читать на русском
Патріарх Філарет в разі свого висунення на посаду голови об'єднаної церкви повідомить рішення на об'єднаному соборі.
патріарх Філарет

Своє рішення на пропозицію висуватися на посаду предстоятеля Єдиної помісної української церкви патріарх Філарет скаже під час Об'єднаного собору.

Так глава УПЦ Київського патріархату, патріарх Філарет прокоментував інформацію ЗМІ про своїй не висунення на пост предстоятеля об'єднаної церкви, повідомляє «Слово і Діло».

«Самовисування кандидатур на предстоятельство в церкві не допускається канонами. Раніше повідомлялося, що єпископат УПЦ КП пропонуватиме мою кандидатуру для обрання предстоятелем. Я дякую єпископату за висловлення довіри до мене, так само, як вдячний за потужну підтримку з боку повноти КП і всього суспільства. Якою буде моя відповідь на згадану вище пропозицію про обрання, якщо вона буде оголошена офіційно на соборі – я також офіційно повідомлю собору, обґрунтувавши перед ним своє бачення і рішення та очікуючи від нього підтримки моєї позиції», – заявив Філарет.

За його словами, підставою для відповіді буде виключно розуміння блага церкви. Філарет додав, що коли було потрібно для церкви він був твердим і непохитним, не полишаючи предстоятельства, хоч цього й вимагали у Москві.

«Тому і зараз, маючи відповідальність як патріарх Київський і всієї Руси-України, я робив і робитиму все необхідне для того, щоби об'єднавчий процес був успішно довершений, щоби єдина помісна УПЦ була затверджена, а потім визнана іншими помісними церквами. Одночасно недопустимо, щоби привід змін у церкві був використаний недоброзичливцями аби підірвати її єдність чи перетворити на знаряддя чужих інтересів – таке знаряддя, яким, на жаль, є зараз митрополія Московського Патріархату в Україні. Нашому народу і країні потрібна справді незалежна церква, а не чужий інструмент, лише прикритий найменуванням незалежності», – наголосив патріарх

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко назвав дату Об'єднавчого собору. Раніше також стало відомо, хто стане керівником Об'єднавчого собору УПЦ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: