Фінансування партій: кому і скільки заплатить держава

Читать на русском

1 вересня в Національному агентстві з питань запобігання корупції офіційно оголосили про розподіл коштів державного фінансування політичних партій у 2016 році. Відповідно до закону, найбільшу державну підтримку отримує політична сила, яка перемогла на виборах (за відсотком голосів, відданих партії без урахування голосів за кандидатів-мажоритарників). Таким чином найзначнішу суму – 100,545 млн грн отримає «Народний фронт». На другому місці опинився «Блок Петра Порошенка» із 99,087 млн грн.

А от третьою стала «Самопоміч», яка за сумою виплат значно випередила конкурентів із інших невеликих парламентських сил. А все завдяки тому, що саме партії Садового дісталися 10% від загального обсягу держфінансування партій, передбачені як винагорода за дотримання гендерної квоти, відповідно до якої кожним третім членом партії має бути жінка. В сумі дотація партії з держави склала 88,95 млн грн. Решту коштів було розподілено відповідно між «Опоблоком», «РПЛ» і «Батьківщиною». Загалом же видатки з Держбюджету на фінансування партій складуть цьогоріч 391,032 млн грн.

Передбачено, що ці кошти можуть бути витрачені на такі потреби, як оренда приміщень, оплата роботи експертів, фінансування роботи партійних організацій, партійна преса і школи, складання програм і проектів та передвиборча агітація.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» вже аналізувало доходи й видатки провідних політичних партій, і, судячи з їхніх звітів, найбільший рівень фінансування(переважно з боку приватних осіб) мають «Батьківщина» і «Опозиційний блок».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: