Об'єднання з РФ: що чекає на Білорусь та до чого тут Україна

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Рано чи пізно об'єднання РФ і Білорусі буде. Питання в тому, коли саме. Якби Україна була не багатовекторною, а російськовекторною, якби ми в усьому підтримували Росію, вели переговори й були таким самим меншим братом, як бачать росіяни Україну, то ми були б у стані сучасної Білорусі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко, оцінюючи загрозу агресії РФ для Білорусі.

«Стан сучасної Білорусі такий, що в країни немає іншого виходу, окрім як об'єднуватися з кимось. Політично вони залежать від Москви. РФ це демонструвала мільйон разів. Напевно, Лукашенко й сам розуміє, що доти, доки Путіну не знадобиться Білорусь, формально вони незалежні. Неформально ж Білорусь давно залежна в усіх сенсах», – зазначив Горбенко.

За його словами, для того, щоб розуміти, що відбувається в Білорусі, можна уявити, що було б, якби в Україні не відбулося Майдану й війни. Тоді б не було Мінського процесу й Лукашенко не виглядав би таким господарником, а виглядав би тим, ким він є, – авторитарним диктатором, який «закрутив усі гайки».

Це проявилося в тому, що політичний простір Білорусі просто помер. Там існує лише Лукашенко та його друзі, там панує РФ, уточнив він.

Чому Білорусь поки не в Росії? Тому що РФ це поки не потрібно. Якби РФ у 2014 році не взяла Крим, то Білорусь уже була б у складі Росії. Зараз у РФ немає грошей на інтеграцію Білорусі.

Білорусь неприбуткова, а РФ потрібно тягнути Крим, і якщо з'явиться ще велика країна, то Росія цього просто не потягне. При цьому зблизитися зі США Білорусь уже не зможе, додав політолог.

«Це як довго розповідати на Донбасі, що прийдуть страшні фашисти, а потім розповісти, що ось вони йдуть. У Донецькій області всіх лякали нацизмом, націоналізмом. Наприклад, у Запоріжжі це не було так виражено, тому там немає «ДНР», а в Донецькій області – є. Так само і з Білоруссю», – пояснив він.

Уряд має спиратися на населення, інакше влада витрачатиме кошти на силові методи, щоб підтримувати порядок, підкреслив експерт.

Всюди вороги: чим загрожує Україні «аншлюс» БілорусіЯкщо Путін зможе поглинути Білорусь, то Україна буде змушена обороняти величезний периметр державного кордону.

«На основі чого зближуватися Білорусі та США? Немає мотивації, немає ресурсної бази, немає підстав. Їх вижили до радянського прапора. Лукашенко для того, щоб залишитися на троні, спочатку вижив усе, що робило країну суверенною. Тепер він зіткнеться з наслідками. Він намагається розповідати про незалежність. Але вже запізно», – акцентував він.

На його думку, Білорусь зробила всі помилки, які можна було, й зараз зіткнеться з наслідками. Єдине, що може врятувати Білорусь, – розпад РФ до того, як вона захоче об'єднання.

«На хвилі розпаду РФ прибирають, наприклад, Лукашенка, але, знову ж таки, скоріш за все, приходять популістські правителі», – наголосив фахівець.

«Абсолютно всі пострадянські держави мають пройти одним шляхом. Одні проходять його швидко, як Естонія, Латвія, хтось повільно, як Україна, хтось іде в інший бік, як Білорусь, а хтось іде своїм шляхом, як РФ. Всі прийдуть в одну точку, єдине – хто й скільки на цьому шляху зазнає втрат», – резюмував Андрій Горбенко.

Додамо, сам Олександр Лукашенко заявив, що розмови про об'єднання Білорусі з Росією дурні й притягнуті за вуха.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: