Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віталій Курило

Читать на русском
Народний депутат Віталій Курило дав 33 обіцянки, але виконувати їх не поспішає – поки реалізовані лише 7.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віталій Курило (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Курило був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним округом №113 (Луганська область). Зараз він також є заступником голови парламентського комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. За час своєї каденції депутат дав 33 обіцянки, 7 з яких виконав (21%), а 8 – провалив.

Провалив депутат передвиборчу обіцянку домогтися запровадження кримінальної відповідальності за борги перед сільськими жителями за здане молоко. Але більш ніж за чотири роки відповідного законопроекту Курило не подав. Те ж саме стосується і його обіцянки домогтися заборони на пропаганду жорстокості та насильства на телебаченні.

Крім того, в програмі Курило обіцяв домогтися роззброєння незаконних військових формувань та якнайшвидшого завершення антитерористичної операції на Донбасі. Ці обіцянки не належать до компетенції народного депутата, є популістськими, тому ми вважаємо їх невиконаними.

Виконав Курило зобов'язання домогтися підвищення рівня пенсій. У жовтні 2017 року він підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Згідно з ним, виплати перерахують 10 мільйонам пенсіонерів, а підвищення пенсій становитиме 11%. Також знімається додаткове 15% оподаткування виплат працюючих пенсіонерів.

Також перед виборами парламентар запевнив, що доб'ється присвоєння учасникам антитерористичної операції статусу учасника бойових дій (з відповідними пільгами). У квітні 2015 року Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України). Документ пропонує надавати статус учасника бойових дій особам, які в складі добровольчих формувань територіальної оборони брали участь в АТО, за умови, що надалі ці формування будуть включені до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ або Національної гвардії. Курило закон підтримав, виконавши обіцянку.

У процесі виконання в Курила ще 18 обіцянок. Зокрема, депутат обіцяв домогтися підвищення закупівельних цін на молоко. У 2015 році Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко й підтримки села», який визначив мінімальну закупівельну ціну на молоко другого сорту. Але Курило був відсутній на голосуванні. Зараз ініціатива очікує другого читання.

Запевняв парламентар, що доб'ється встановлення громадського контролю влади на селі, й навіть став одним з авторів законопроекту «Про органи самоорганізації населення». Але законопроект поки не ухвалений.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: