Жителям ОРДЛО хочуть заборонити голосувати на виборах. До чого це призведе?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Такі ініціативи більше схожі на піар. Це просто популярна тема, яку використовують для власної розкрутки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Петро Олещук, оцінюючи пропозицію МВС заборонити голосувати на виборах жителям окупованих територій через вплив на них пропаганди РФ.

«По-перше, складно уявити, як це взагалі здійснити. Зрозуміло, що не зможуть голосувати мешканці окупованих територій, якщо там не створять дільниць. А на тих, хто десь перереєструвався, як поширюється практика пропаганди?», – зазначив Олещук.

За його словами, попереднє рішення щодо перенесення виборчих дільниць у РФ також має радше політичний характер.

«Так, перебувати українцям на території РФ небезпечно, це очевидно. Те, що українці там усе одно є, так само очевидно. Те, що голосування може бути небезпечним, – цілком. Проте хіба, наприклад, робота дипломатів там є безпечною?», – підкреслив він.

Поки це лише напівзаходи, це спроба позбавити права голосу тих, хто й так переважно не голосуватиме. Більша частина українців, які перебувають у Росії, не голосуватимуть, додав політолог.

На його думку, більшість мешканців окупованих територій так само переважно не голосуватимуть, оскільки це технічно складно.

«Не є для них голосування на виборах України такою вже великою цінністю. В багатьох уже й документів немає, в інших – інші проблеми», – уточнив Олещук.

Це спроба позбавити права голосу тих, хто й так не голосуватиме. Проте це виглядає так, що Україна йде в наступ на права власних громадян. Цю тему розкручуватимуть, будуть позови, навіть до визнання виборів недійсними на підставі системного порушення конституційних прав.

Навпаки, підкреслив він, було би доцільніше зробити все, щоб вони змогли проголосувати. Скоріш за все, пропаганда РФ тлумачитиме ці кроки як те, що Україна сама відмовляється від своїх громадян, утискає, позбавляє права голосу, вважає їх людьми якоїсь нижчої категорії.

«Доречніше максимально створити умови, щоб вони проголосували. Тим більше переважно голосувати вони не будуть, там немає дільниць. Є різниця – піти до сусідньої школи проголосувати чи їхати кудись, через перевірки та КПП, щоб проголосувати. Просто навіть якби 10-20 осіб проголосували, ми могли б перетворили це на пропагандистський привід. На кшталт того, що Україна продовжує вважати мешканців Донбасу своїми, нас підтримують. Тепер цим скористається РФ», – пояснив експерт.

Крім того, якщо апелюють до російської пропаганди, то хіба в Києві мало людей, які перебувають під її впливом?

«Як фільтрувати? Запитувати ключове слово? Чий Крим? Як визначити?», – наголосив він.

За його словами, якщо хтось має думку, відмінну від влади, це не є підставою для дискримінації, поки особа не вчинить дій, спрямованих на порушення, наприклад, територіальної цілісності.

«Це також можна розглядати як порушення прав. Якщо Росія цю тему розкрутить у світі, то це може бути підставою для того, щоб Україну почали вважати тоталітарною державою, яка порушує права власних громадян. Однак, очевидно, наших державних діячів це не цікавить, головне – нагадати про себе», – резюмував Петро Олещук.

Радник голови МВС Арсена Авакова Зорян Шкіряк вважає, що на виборах президента України та Верховної Ради жителям окупованих територій не можна надавати право голосувати, оскільки ці громадяни були під впливом тотальної російської пропагандм, «їх перетворювали на зомбі».

Нагадаємо, минулого року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив думку, що після деокупації Донбасу жителі цих територій не мають голосувати на виборах президента і ВР протягом 3-5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: