Створення енергоринку: що буде з цінами на електроенергію

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Імовірно, електроенергія подорожчає цього року під час реформи енергоринку. Просто йдеться про те, що система регулювання, яка є, стримує зростання тарифів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи реформу енергоринку.

Експерт припустив, що коли буде створений вільний ринок, ми побачимо збільшення ціни.

«Наразі, в принципі, ціна для населення занижена, тому що існує перехресне субсидування. Тобто промисловість платить більше, ніж населення. А «Енергоатом» – це вже державна компанія. Тут також сказати просто, що ми відпускаємо ціни у вільне плавання, не можна. Такого не буде. Хто покриватиме субсидії, дотації для населення?», – зазначив Корольчук.

За його словами, ситуацію можна порівняти з ринком газу. У 2018 році 74 мільярди гривень пішло на газ і тепло.

«На електроенергію сума буде менша, але хто платитиме? Бюджет? То який сенс тоді в ринку?», – підкреслив він.

Енергетик пояснив, що зараз є тариф для населення та промисловості, а після 1 липня цих цін, двох класів уже не буде. Ціни встановлюватимуться за двосторонніми контрактами. Грубо кажучи, хто як домовиться та в який період.

«Наприклад, у піковий період дадуть вищу ціну. Тобто це все будуть домовленості. Можливо, з часом з’явиться біржа. Компанії, які виробляють електроенергію, виставлятимуть ціни на біржі. Тарифи як такі встановлювати ніхто не буде», – уточнив він.

Для населення частина регулювання збережеться, тобто буде тариф, який визначатиме уряд, скоріш за все, додав фахівець.

«У платіжках буде два окремих рядки – за послуги розподілу та послуги постачання. Такий процес відбувається. Люди бачитимуть, що вони платять за постачання та розподіл. Це зручно, але особливо на споживачах не позначиться. Буде два рахунки чи один, а в ньому два пункти, що особливо не відчується», – резюмував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон заявив, що розділення монопольних і конкурентних видів діяльності з розподілу та постачання електричної енергії є завданням 2018 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: