Супрун закликала українців робити щеплення від кору

Читать на русском
В Україні вже два роки триває спалах кору. Тільки з 28 грудня 2018 по 3 січня 2019 кір в Україні захворіли вже 2 305 осіб - 966 дорослих і 1 339 дітей.

В Україні вже два роки триває спалах кору. Тільки з 28 грудня 2018 по 3 січня 2019 на кір в Україні захворіли вже 2 305 осіб - 966 дорослих і 1 339 дітей.

Одна дворічна дитина померла за цей період, повідомляє в Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, передає «Слово і Діло».

«Єдина адекватна відповідь для попередження нових випадків інфекції - посилені заходи з вакцинації - щоб кожна дитина, яка ще не має щеплення від кору і не має медичних протипоказань, невідкладно отримала свій захист», - пише головний медик країни.

Вона стверджує, що заяви про неприпустимість заходів посиленої вакцинації проти кору в період епідсезону грипу не мають під собою науково обгрунтованих підтверджень.

«Один із аргументів - ніби-то вакцини проти кору (КПК) мають здатність пригнічувати імунітет, тому в період епідсезону грипу категорично не можна проводити масову вакцинацію проти кору. Зате дослідження вказують протилежне... Вакцина КПК не підвищує ризики цих інфекцій. Тобто не «перевантажує» імунну систему, не послаблює захист. Тому застосування вакцини проти кору в період підвищеної захворюваності на грип (епідемії, до речі, не зафіксовано в Україні) ж безпечним», - пише Супрун.

Також вона розвінчує міф, що імунітет після вакцинації буде слабкіше і досягнення високого рівня колективного імунітету (єдиний шлях зупинити спалах хвороби) все одно не відбудеться.

«Вчені не довели, що навіть у дітей раннього віку під час легкої респіраторної інфекції вакцина може бути неефективною. Імунізація вакцинами з компонентом кору вважається найбільш ефективним і найбільш важливим заходом у відповідь на спалах кору», - переконує голова МОЗ.

Вона робить висновок, що вакцинуватися від кору, в період спалаху цієї інфекції і під час епідсезону грипу, людям без щеплень необхідно. Навіть, якщо мова йде про посилену вакцинацію. Особливо слід захищати дітей, вакцинуючи їх.

Раніше в МОЗ розповіли, хто найчастіше хворіє на кір в Україні.

Також нагадаємо, у Львівській області на кір захворіли близько 500 осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: