Супрун порадила українцям не переїдати

Читать на русском
Щоб пережити свята без проблем з травленням і без болю в шлунку - не переїдайте, зазначила в.о. голови МОЗ.

Кілька спеціалізованих таблеток перед застіллям не зможуть врятувати від наслідків переїдання.

Як пише «Слово і Діло», про це в суботу, 5 січня, на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Без майонезу, але з холодцем: Супрун розповіла, як зробити новорічне меню кориснимВиконувачка обов'язків голови МОЗ Уляна Супрун розповіла, як зробити новорічне меню українців корисним.

За її словами, розщеплювати їжу допомагають природні ферменти.

«Ротова порожнина, шлунок і тонкий кишечник виробляють деякі ферменти. Втім, більшість утворить підшлункова залоза. Основні: амілаза для розщеплення вуглеводів, протеаза - білків і ліпаза - жирів. Є хвороби, через які ці ферменти не утворюються як слід. У цьому випадку і необхідні ферментні препарати. Ці ліки розроблені і вивчені насамперед для пацієнтів з екзокринною підшлунковою недостатністю, муковісцидозом (спадкова хвороба), рак підшлункової залози або після оперативних втручань на шлунку. Їм необхідні такі препарати, що в різних пропорціях містять важливі ферменти. Тобто ферментні препарати використовують для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, а не просто беруть, щоб можна було більше з'їсти!» - наголосила Супрун.

В.о. глави МОЗ уточнила, що в медицині немає достатньо доказів ефективності та безпеки таких препаратів при переїданні, порушенні дієти або якщо є печія.

Крім того, Супрун поінформувала, що при призначенні ферментних препаратів потрібні аналізи і спеціальні дослідження, що підтверджують відсутність ферментів. При цьому доза препарату підбирається індивідуально (залежно від ступеня вираженості панкреатичної недостатності, маси тіла і інтенсивності прояву симптомів).

«Просто самостійно приймати і пити скільки хочеться таблеток - не варто. Тому перед тим, як приймати будь-які ферментні препарати - консультуйтеся зі своїм лікарем, але не призначайте їх собі самостійно. А щоб пережити свята без проблем з травленням і без болю в шлунку - не переїдайте», - додала Супрун.

Раніше Супрун спростувала міф про те, що для того, щоб уберегтися від похмілля і швидкого сп'яніння, потрібно з'їсти жменю активованого вугілля.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: