Супрун пояснила, як відрізнити грип від застуди

Читать на русском
Супрун радить не займатися самолікуванням і звертатися за допомогою до лікаря для встановлення точного діагнозу.

Грип та застуда мають відмінності і лікуються по різному.

Про це на сторінці в Facebook розповіла в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун і пояснила, як відрізнити грип від застуди, передає «Слово і Діло».

Що обіцяли політики з приводу забезпечення українців лікамиСлово і Діло аналізувало обіцянки політиків щодо забезпечення українців ліками та вакцинами.

Перша відмінність полягає в тому, що застуда завжди починається поступово, а відчути слабкість або невисоку температуру можна лише за декілька днів. Симптоми грипу розвиваються різко й усе починається відразу з високої температури, слабкості, болю в очах і м'язах. Можна легко визначити, коли почалася хвороба.

Під час застуди температура може піднятися до 37,5 градусів і залишитися на цьому рівні. Однак під час грипу температура тіла підвищується до 38 градусів і вище й з'являється з самого початку хвороби.

Прояви інтоксикації під час застуди практично не помітні. Застуді характерно відчуття слабкості. Під час захворювання на грип людина відчуває ломоту тіла, озноб, головний і м'язовий біль, які супроводжують хворобу від самого початку.

Нежить характерний більше для застуди, а під час грипу він може бути зовсім відсутніми або з'явиться на 2-3 день. Під час застуди кашель може викликати біль у горлі, при цьому він не дуже виражений. Однак під час грипу це одна із головних ознак і може викликати біль у грудній клітці. Біль у горлі – це одна із ознак застуди, адже для грипу він не характерний і може з'явитися лише на 3-4 день хвороби.

Під час застуди біль в очах практично не відчувається, замість неї може бути відчуття «піску» в очах. Однак для грипу це характерна ознака, а саме сльозоточивість, почервоніння й світлобоязнь. Під час застуди може відчуватися задишка, однак це може бути пов'язано лише із закладенням носа. Під час захворювання на грип задишка пов'язана з дихальною недостатністю, відчуваючи яку необхідно відразу звернутися до лікаря.

Також Супрун дала кілька порад, яких потрібно дотримуватись, якщо захворіли:

  • звичайну застуду організм може побороти сам за допомогою постільного режиму й великої кількості гарячих напоїв протягом 3-4 днів;

  • для лікування грипу або застуди зі складними ускладненнями необхідно використовувати противірусні ліки, такі як озельтамівір, занамівір і балоксавір, але лише в разі, якщо їх прописав лікар;

  • препарати, які зменшують біль у горлі або кашель, лише на деякий час можуть поліпшити стан;

  • збивати температуру дорослим необхідно лише в разі, якщо вона піднялася до 38,5 градусів і вище, при цьому використовуючи парацетамол або ібупрофен;

  • не лікувати вірусні захворювання антибіотиками, такі види медикаментів виписують лише при бактеріальних захворюваннях, таких як пневмонія або бронхіт;

  • якщо з'явилися задишка, висипання на шкірі, кровохаркання, синюшність на шкірі, нудота, діарея, біль в грудях, зниження тиску, слабкий пульс, аритмія, порушення свідомості або судоми, необхідно відразу звернутися до лікаря або викликати швидку.

Супрун радить не займатися самолікуванням і звертатися за допомогою до лікаря для встановлення точного діагнозу.

Раніше Супрун розповіла, як впоратися з перевтомою після свят.

Також нагадаємо, Супрун назвала п'ять пріоритетів медреформи на 2019 рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: