Реформа електропостачання: що це означає для споживачів

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон заявив, що розділення монопольних та конкурентних видів діяльності з розподілу та постачання електричної енергії є завданням 2018 року, й дотримав слова. З 1 січня 2019 року розпочався перехід до вільного енергоринку, що триватиме до 1 липня 2020 року. Відтепер енергопослуги споживачам надаватиме не одне обленерго, а дві різні компанії: оператор системи розподілу (ОСР) та компанія-постачальник. Планується, що вже в липні цього року в Україні розпочне роботу новий ринок енергетики. Це передбачено законом «Про ринок електричної енергії».

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук підкреслив, що реформа має на меті перехід від регульованого ринку до конкурентного, в тому числі мають бути створені різні постачальники електроенергії для споживачів.

«В ідеальному варіанті передбачається отримання ліцензій про те, що постачання споживачам здійснюватиметься однією компанією, а ті, хто продаватиме електроенергію, – це буде перелік компаній, з якими споживачі можуть укласти договір. Однак наскільки це буде повноцінно реалізовано, буде зрозуміло ближче до кінця року», – зазначив Корольчук.

Споживачі укладатимуть два договори – про надання послуг з розподілу та постачання електроенергії, додав він.

За його словами, наразі триває технічний процес – отримання ліцензій, триває напрацювання того, як відбуватиметься продаж електроенергії на добу наперед, за двосторонніми контрактами.

«Для населення поки особливо нічого не змінюється. Чи буде усунена монополія обленерго, поки говорити зарано. Так, має з’явитися багато різних компаній. Однак за реформою ринку газу зрозуміло, що очікувати швидких змін не варто», – пояснив експерт.

Він уточнив, що мережі фактично в управлінні однієї компанії. Коли з’явиться можливість задіяти RAB-тарифи, тоді, можливо, ми побачимо систему, де будуть нові власники частин електромереж.

На його думку, це буде тривалий процес. Говорити про те, що ми побачимо ринок уже цього року, дуже наївно.

«Значною мірою, нічого критично й не змінюється. Однак ціна на електроенергію буде вищою. Коли ринок почне працювати, коли ринок уже сам формуватиме ціну, тоді, ймовірно, відбудеться підвищення вартості електроенергії. Зараз є тариф для населення та промисловості, а після 1 липня цих цін, цих двох класів уже не буде», – резюмував Юрій Корольчук.

Додамо, 9 червня 2016 року міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик пообіцяв, що в Україні будуть створені енергетичні картки, якими громадяни зможуть розраховуватися суто за енергоносії. Залишок грошей із картки віддаватимуть готівкою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: