Стало відомо, коли ВР реформує систему санепідемконтролю

Читать на русском
ВР завтра, 17 січня, планує повторно розглянути законопроект про реформування системи санітарно-епідеміологічного контролю України.
Ілюстративне фото.

ВР завтра, 17 січня, планує повторно розглянути законопроект про реформування системи санітарно-епідеміологічного контролюУ країни.

Як пише «Слово і Діло», про це інформує УНІАН.

Два роки Супрун у МОЗ: як усе починалося та чи вдалася медреформаСьогодні виповнюється рівно 2 роки з моменту призначення Уляни Супрун до МОЗ. Підсумки підбили фахівець.

Відповідний законопроект №8464-д, розроблений групою з 25 депутатів різних фракцій під керівництвом комітету з питань охорони здоров'я, був поданий до парламенту у вересні 2018 року.

Як відомо, на початку грудня 2018 року депутати не змогли ухвалити його за основу, вирішивши повернути його на повторне перше читання.

По-перше, законопроект передбачає модернізацію санітарно-епідеміологічного законодавства країни, оскільки, по суті, чинні норми та нормативи в цій сфері були розроблені ще за часів Радянського Союзу й не враховують багатьох сьогоднішніх реалій і вимог європейського законодавства.

По-друге, законопроект більш чітко визначає органи, відповідальні за державний контроль у сфері санітарно-епідеміологічної захисту, за розробку нормативів і видачу дозволів у цій сфері. По суті, система санітарно-епідеміологічної служби в Україні була ліквідована в 2014 році.

По-третє, визначаючи відповідальних, законопроект розводить згадані функції (держконтроль, розробка нормативів і видача дозволів) різним державним органам, запобігаючи можливій монополізації.

Як відомо, за останні роки санітарно-епідеміологічна ситуація в Україні погіршилася. За даними Центру громадського здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я, кількість зареєстрованих випадків інфекцій та епідемій в Україні за минулий рік зросла. Особливо критична ситуація склалася з кором.

Незважаючи на наявні розбіжності з профільним парламентським комітетом, законопроект підтримало й Міністерство охорони здоров'я України.

Як відомо, раніше запровадили нові санітарні норми для шкіл від МОЗ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: