Супрун назвала п'ять пріоритетів медреформи на 2019 рік

Читать на русском
Головним завданням на цей рік було дати можливість українцям обрати свого сімейного лікаря, а лікарям — механізм справедливої оплати праці.

Наступний рік стане ще одним викликом для трансформації системи охорони здоров’я України, у якій для МОЗ є п'ять пріоритетів.

Як пише «Слово і Діло», про це написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Як українці оцінюють медреформу: більш ніж половина пацієнтів не задоволені професіоналізмом лікарівЗраду чи перемогу принесла українцям медична реформа, спробували з’ясувати соціологи. Але наші люди, здається, ще остаточно не розібралися.

«Продовження трансформації первинної медичної допомоги. Головним завданням на цей рік було дати можливість українцям обрати свого сімейного лікаря, а лікарям — механізм справедливої оплати праці. І вже 23 мільйони громадян обрали своїх лікарів. Ціль на наступний рік - зробити так, щоби ви хотіли до свого лікаря йти», - зазначила чиновниця.

Також програма «Доступні ліки» продовжуватиме діяти. Вже виписано майже 30 млн рецептів, за якими люди безкоштовно або з невеликою доплатою отримали ліки проти найпоширеніших хронічних хвороб.

А з 1 липня 2019 року розпочне діяти програма «Безкоштовна діагностика». Вона гарантує, за направленням сімейного лікаря, оплату пакету аналізів, обстежень та лікувальних процедур від найбільш поширених в Україні хвороб.

«Пілотний проект змін екстреної медицини у кількох областях. Це нові автомобілі, нове обладнання, підвищення кваліфікації та зарплат лікарів. Далі проект пошириться по всій країні. Також ті регіони, які не мають оперативно-диспетчерських служб або вони вже дуже застарілі, вже з наступного року отримають фінансування, щоб виправити це.

Продовжуємо розширювати мережу сучасних кардіоцентрів. На наступний рік плануємо придбати ще 13 ангіографів для різних регіонів, де громадяни безоплатно зможуть отримати надскладні втручання, зокрема - встановлення стенту. У випадках інфаркту стенти безоплатні для пацієнтів», - перерахувала напрямки Супрун.

Нагадаємо, перший етап медичної реформи стартував 2 квітня 2018 року. Українці отримали можливість підписати декларації з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: