Навіщо Лукашенко зустрічався з Медведчуком?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Медведчук не представлений ані як представник України, ані як політичний діяч, відповідно, це не перемовини, а радше приватна зустріч Лукашенка з приватною особою Медведчуком, чий вплив в Україні сьогодні досить серйозний.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян, оцінюючи зустріч президента Білорусі Олександра Лукашенка з Віктором Медведчуком.

«Вплив Медведчука в Україні є доволі серйозним на сьогодні через його активізацію як у межах своєї політичної сили «Опозиційна платформа – За життя», так і в межах прихованого впливу – через медіа, економічні ресурси», – зазначив Саакян.

Для Лукашенка це доволі логічна зустріч у розрізі цілої низки зустрічей, що до цього відбулися в білоруського президента з іншими діячами, додав він.

Тим більше зустріч виглядає логічною на тлі загострення російсько-білоруських відносин. Білорусі зараз вкрай необхідно демонструвати власну суб’єктність – як міжнародну, так і внутрішню, з точки зору можливості реалізації власного суверенітету, наявність якого під питанням, уточнив експерт.

«Медведчук – це дійсно для Лукашенка одна з можливостей побачити й почути російську позицію щодо української внутрішньої політики, грубо кажучи, тими самими очима й вухами, якими її бачить і чує Путін, чиїм продовженням – очами й вухами – в українській політиці і є Медведчук. З іншого боку, розмова, ймовірно, стосувалася сходу України, воєнної ситуації та можливих ініціатив, на які пристала б РФ, від Білорусі щодо сходу України», – пояснив він.

Тобто це свого роду промацування певного поля для маневру та можливостей, підкреслив фахівець.

На його думку, Білорусь готує чергові ініціативи в межах Мінського процесу або якусь власну пропозицію на міжнародному рівні щодо врегулювання.

«Лукашенко в цьому бачить можливість для себе нагадати про Білорусь на світовій арені як про суб’єкта. Для нього це один із зовнішніх політичних активів», – резюмував Олег Саакян.

Як повідомляється, Лукашенко в бесіді з українським політиком заявив, що переживає за «рідну Україну».

Медведчук, своєю чергою, нагадав, що Білорусь надала майданчик для обговорення врегулювання ситуації в Україні, й висловив жаль, що умови Мінських угод не виконуються.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: