Українські виші запідозрили в необґрунтованому завищенні цін на навчання

Читать на русском
Вартість вищої освіти в Україні стає дедалі вищою, щорічно збільшуючись приблизно на 10 відсотків.

Перевірка Державної аудиторської служби показала, що багато установ вищої освіти в Україні необґрунтовано завищують вартість навчання для студентів.

Як пише «Слово і Діло», про це у вівторок, 15 січня, повідомляє прес-служба Держаудиту.

Міносвіти змінило умови вступу до ВНЗУ Міністерстві освіти затвердили умови вступу до вищих навчальних закладів на 2019 рік. На випускників чекають зміни у творчих конкурсах, пільгах і прохідних балах.

За даними відомства, за період з 2014 до 2018 року вартість вищої освіти в Україні в середньому щорічно збільшується на 10%. Водночас відзначається, що за період із 2007 до 2013 року ціна навчання у ВНЗ практично не змінювалася.

У Держаудитслужбі звернули увагу і на великий розрив у вартості навчання між різними установами вищої освіти з однаковим ступенем акредитації. Ціна залежно від регіону України може відрізнятися у два-три рази.

Також встановлені факти надання ВНЗ документально не зафіксованих пільг з платного навчання для окремих студентів.

У повідомленні також зазначено, що ВНЗ України необґрунтовано завищують вартість навчання на популярних спеціальностях і занижують на непопулярних. Таким чином, середня ціна виходить на рівні собівартості.

При цьому в Держаудиті звернули увагу, що визначити реальну собівартість навчання у ВНЗ за окремими спеціальностями також важко.

Як повідомлялося, в Міністерстві освіти затвердили умови вступу до установ вищої освіти на 2019 рік.

Нагадаємо, в Україні скоротилася кількість ВНЗ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: