Міносвіти змінило умови вступу до ВНЗ

Читать на русском
У Міністерстві освіти затвердили умови вступу до вищих навчальних закладів на 2019 рік. На випускників чекають зміни у творчих конкурсах, пільгах і прохідних балах.

У Міністерстві освіти затвердили умови вступу до вищих навчальних закладів на 2019 рік.

Як пише «Слово і Діло», про це в п'ятницю, 28 грудня, повідомляє прес-служба відомства.

В Україні скоротилася кількість вишівУ 2018 року вищими навчальними закладами країни було випущено 413 тисяч фахівців, що на 8 тисяч осіб (2 відсотки) менше, ніж у 2017 році.

Відзначається, що на випускників чекають зміни в творчих конкурсах, пільгах і прохідних балах.

Так, для вступу на бакалавра або магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування прийматимуть сертифікат Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) за 2017, 2018 і 2019 роки. Однак сертифікати з англійської, французької, німецької, іспанської мови прийматимуть за 2018 і 2019 роки.

Зміняться терміни проведення творчих конкурсів. Їх проводитимуть з 1 по 10 липня. Передбачена також друга сесія творчих конкурсів, яка триватиме з 11 по 22 липня, проте лише для тих, хто хоче вчитися на контракті.

Ніяких змін немає в кількості заяв, які можна подати для вступу на бакалавра. На бюджет - це, максимум, 7 заяв на 4 спеціальності, на контракт кількість заяв не обмежується.

Також, за даними відомства, з 2019 року запрацює механізм першочергового зарахування тих абітурієнтів до медичних та педагогічних ВНЗ, які готові після закінчення навчання працювати в сільській місцевості. Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань Освіта/Педагогіка і Охорона здоров'я, які укладуть угоду про відпрацювання не менше 3 років в селі або селищі міського типу.

Також з 2019 року буде розширена система пільг для учасників бойових дій. Пільги будуть поширені на всіх вступників цієї категорії, а не лише на учасників бойових дій АТО/ООС, як було раніше.

Основна вступна кампанія буде проведена в більш компактні терміни, а можливість створення електронних кабінетів буде відкрита до кінця літа, щоб їх могли використовувати вступники на заочну форму.

Так, реєстрація електронних кабінетів і завантаження в них документів розпочинається 1 липня, а прийом заяв та документів - 10 липня. Вступна кампанія закінчується 16 липня о 18:00 для тих, хто вступає на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів. Для тих, хто вступає на основі сертифікатів, вступна кампанія закінчується 22 липня.

Для тих, хто вступатиме до магістратури, основною зміною буде розширення переліку спеціальностей, на які треба скласти єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО. Зокрема, додадуться спеціальності Музеєзнавство, пам'яткознавство, Менеджмент соціокультурної діяльності, Інформаційна, бібліотечна та архівна справа, всі спеціальності галузей знань Богослов'я, Соціальні та поведінкові науки, Управління та адміністрування, Інформаційні технології, Публічне управління та адміністрування.

Реєстрація на єдиний вступний іспит триватиме з 13 травня по 3 червня. Сам іспит буде 2 липня, а вступне випробування - 4 липня.

Раніше Міністерство освіти представило нові правила прийому до ВНЗ на 2019 рік. Також відомство запропонувало взяти участь у громадському обговоренні проекту нового правопису.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: