Як довго триватиме «шатдаун» та чи знайде Трамп компроміс із демократами?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

«Шатдаун» у США може тривати ще кілька тижнів. Раніше ніж 20 січня не варто сподіватися на вирішення ситуації.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи продовження «шатдауну» в США, який став найтривалішим в історії країни.

«Шатдаун», імовірно, триватиме до річниці інавгурації Трампа. Якщо його завершити раніше, то це дозволить Трампу записати собі ще одну перемогу. До кінця січня, можливо, навіть до середини лютого ситуацію не вирішать, враховуючи нинішні обставини»_, – зазначив Воля.

Він підкреслив, що ситуація має дуже негативні наслідки. Зокрема, 800 тисяч держслужбовців не отримують зарплату вже майже місяць.

«Негатив від «шатдауну» зараз активно намагаються перекинути один на одного Трамп і його опоненти демократи. Поки в цьому демократи є успішнішими, ніж Трамп. Однак і на демократах цей негатив за деякй час позначиться», – уточнив політолог.

За його словами, в ситуації, коли люди місяць не отримують зарплату, їх перестає цікавити, хто правий, а хто винен – Трамп чи демократи. Негатив зростає й поширюється на всіх. Тому певний компроміс можливий як вихід із ситуації, але не раніше ніж наприкінці січня чи в середині лютого.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

Також він не виключив, що можуть переглянути бюджет, але не кардинально.

«Навряд чи Трамп отримає ту суму, яку він хотів. Як перекроюватимуть бюджет, за рахунок яких статей – також питання. Однак якось бюджет переглянути можуть. Для нас ризик у тому, що під перекроювання може потрапити допомога Україні. Хоча навряд чи допомогу скасують повністю», – резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, рейтинг президента США Дональда Трампа в січні знизився до 44% через зупинку роботи уряду.

Більше про те, як змінювалися рейтинги світових лідерів, – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: