«Шатдаун» у США став найтривалішим в історії

Читать на русском
У п'ятницю, 11 січня, зарплату не отримали охоронці тюрем, співробітники аеропортів і агенти ФБР.

Часткове зупинення роботи федеральних установ у США, що почалася 22 грудня 2018 року, побило попередній рекорд за тривалістю і стало найтривалішим в історії країни.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє CNN у суботу, 12 січня.

Конгрес планує закінчити «шатдаун», не виконавши вимог ТрампаПалата представників США схвалила законопроект, який міг би відновити роботу Мінфіну без виділення грошей на стіну на кордоні з Мексикою.

Так, напередодні опівночі за місцевим часом почався 22-й день нинішнього «шатдауна» і поки неясно, коли він закінчиться.

Раніше найтривалішим періодом, коли держустанови в США не працювали або співробітники виходили на службу, але не отримували зарплату, був 21 день у 1995-1996 рр. Тоді президентом США був Білл Клінтон.

Зараз не функціонує приблизно чверть федеральних установ США - близько 800 тисяч осіб або тимчасово без роботи, або залишаються без зарплати. У п'ятницю, 11 січня, зарплату не отримали охоронці тюрем, співробітники аеропортів і агенти ФБР.

Нагадаємо, «шатдаун» виник через розбіжності між президентом Дональдом Трампом і Конгресом, де більшість належить демократам, з питання виділення понад 5 млрд доларів бюджетних коштів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. У зв'язку із цим 8 січня Трамп виступив зі своїм першим телезверненням до нації.

Напередодні Дональд Трамп заявив, що поки не буде вводити режим надзвичайної ситуації в США. Він розраховує, що Конгрес прийме необхідний для будівництва стіни на кордоні з Мексикою бюджет.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: