Десята сесія парламенту: чого чекати від депутатів

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Буде багато заяв від кандидатів у президенти, які використовуватимуть трибуну в своїх політичних цілях.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи десяту сесію парламенту.

«Десята сесія парламенту буде передвиборчою по своїй суті. Потенційні кандидати використовуватимуть трибуну в своїх передвиборчих цілях. Якщо вони вважатимуть, що потрібно далі говорити про зміни до виборчого законодавства, скасування депутатської недоторканності, то, безумовно, це робитимуть, але без реальних змін. Скільки часу вже скасовують недоторканність чи вносять зміни до виборчого кодексу?», – зазначив Бала.

Усе залежатиме від того, яку передвиборчу стратегію той чи інший кандидат і його команда для себе визначили, додав він.

На його думку, десята сесія буде радше схожою на якісь політичні мітинги, що здебільшого зводитимуться до звинувачення опонентів. Сподівань на хорошу результативність небагато. Хоча ініціатори певних законів, насамперед це стосується влади, мають певні можливості.

Що Порошенко обіцяє зробити в 2019 роціПрезидент Петро Порошенко дав на наступний рік лише п'ять обіцянок. Запевнив, зокрема, що не братиме участь у парламентських виборах.

«Ідеться про ті закони, які умовно можна назвати такими, що є в площині політичних сил, які називають себе проєвропейськими, проукраїнськими. Якщо правильно вибудувати процес ухвалення цих законів, то можна поставити опонентів у таке становище, що вони змушені будуть підтримувати їх, адже інакше це може бути використано проти них під час виборчої кампанії. Однак чи буде використаний такий сценарій, поки відкрите питання», – уточнив експерт.

Політолог Ігор Петренко підкреслив, що Україна на порозі подвійних виборів і чекати якогось особливого прориву та прогресу в реальному реформуванні країни цього року не варто.

Зараз в Україні це радше час чорного піару та спроб показати себе з кращого боку, ніж час реформ і змін, додав він.

«Міжнародні партнери це також розуміють. І допомагати в реформуванні, давати гроші на це особливо не будуть. Чекатимуть закінчення виборів, формування більшості та уряду. Лише після цього можна буде говорити про реальні реформи», – пояснив політолог.

Навряд чи 2019 рік буде вдалим у питанні якісних змін країни до завершення перезавантаження влади, наголосив він.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що 2018 рік був дуже плідним на реформи.

Як з'ясувало «Слово і Діло», Порошенко став краще виконувати свої обіцянки в 2018 році.

Що президент обіцяє зробити в 2019 році – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: