Україна отримала томос про автокефалію церкви

Читать на русском
Предстоятель Православної церкви України Епіфаній в ході богослужіння отримав з рук Вселенського патріарха Варфоломія посох і томос, який проголошує автокефалію.

Вселенський патріархат надав томос Православній церкві України.

Про це повідомляє Слово і Діло.

Святкова літургія проходить в церкві Святого Георгія в резиденції Вселенського патріархату.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній в ході богослужіння отримав з рук Вселенського патріарха Варфоломія посох і томос, який проголошує автокефалію.

Як відомо, томос - це указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви з певних важливих питань церковного устрою. Шляхом надання томосу певній частині «материнської» церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

Автокефалія полягає у повній самостійності церкви в прийнятті рішень. Таким чином, Православна церква України юридично вийде з підпорядкування іншої помісної церкви, тобто РПЦ, і буде підкорятися тій, яка дає автокефалію, - а саме Константинопольському патріархату.

Як повідомлялося, томос про автокефалію Православної церкви України написав на пергаменті афонський художник, каліграф Лукас з афонського монастиря Ксенофонт.

Напередодні, Російська православна церква підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм Томос про надання автокефалії ПЦУ назвала «простим папірцем».

Також, президент РФ Володимир Путін звинуватив Варфоломія в корумпованості в ході своєї прес-конференції.

Своєю чергою, Президент України Петро Порошенко подякував українцям по всьому світу, які молилися за виникнення Православної Церкви України. Також, президент України висловив надію на те, що українська церква зможе продовжити об'єднувати українців.

З цього моменту офіційно існує канонічна Православна церква України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: