Чи вплине надання томосу на перехід священиків УПЦ МП до ПЦУ?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Те, що пропонується зараз, – нова ПЦУ, абсолютно відкрита для людей.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько, оцінюючи надання томосу ПЦУ.

«Всеправославний Вселенський собор були спроби провести й раніше. Тоді були сподівання, що РФ виступить партнером під час підготовки, але РПЦ виступила головним організатором тих, хто проти Вселенського патріарха. Собор відбувся на Криті. Після цього Вселенський патріарх зрозумів, що цивілізовані відносини з РПЦ не вибудувати», – зазначив Цибулько.

Тому визріла ситуація, коли необхідно було включати помісну українську церкву як головну опору Вселенської патріархії, підкреслив він, додавши, що так буде й надалі.

На його думку, перехід представників УПЦ МП до ПЦУ прискориться. Це пов’язано з багатьма чинниками. По-перше, є формальні канонічні фактори.

«Виявилося, що тепер розкольники – РПЦ. Для багатьох громад і священиків це дуже чіткий сигнал про перехід. Окрім того, багато священників розуміють, що з таким консервативним підходом, який діє в УПЦ МП, це, по суті, безперспективна програшна гра в боротьбі за душі», – пояснив політолог.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

Молодь, сучасні громадяни, які доволі технологізовані, не сприймають хоч і традиційної, але архаїчної церкви, яка зневажлива до особистості, потреб людини, уточнив він.

На територіях, де православна церква пішла на радикальний союз із Партією регіонів, це не має особливої ваги, нагадав експерт.

«Там в принципі євангелістські церкви, новітні культи давно поперехоплювали людські душі», – наголосив він.

За його словами, те, що пропонується зараз, – нова ПЦУ, яка відкрита для людей. Ідея в тому, щоб змінити відносини, відчути визначальну роль громади, розкрити можливості священиків.

«Це змінює саму моральну атмосферу, яка підштовхне до парафіяльних переходів. Вже близько 50 парафій переходять до ПЦУ. Варто чекати переходів на рівні єпархій. Це буде цікавий феномен», – підкреслив політолог.

Сам тур митрополита Епіфанія з томосом Україною зробить колосальну роботу з розбудови української церкви, додав Цибулько.

Як відомо, Російська православна церква назвала томос, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм, про надання автокефалії ПЦУ «простим папірцем».

Також президент РФ Володимир Путін звинуватив Варфоломія в корумпованості під час своєї прес-конференції.

Як змінювалася релігійна прихильність населення за останні п’ять років – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: