Стало відомо, які слідчі дії НАБУ провело в справі Дзензерського

Читать на русском
Апеляційний суд столиці встановив, що Антикорупційна прокуратура передчасно закрила справу щодо члена парламенту від Народного фронту.
Денис Дзензерський

Детективи Національного антикорупційного бюро в кримінальному провадженні щодо ймовірного недостовірного декларування народним депутатом Денисом Дзензерським провели цілу низку слідчих дій.

Про це йдеться в мотивувальній частині рішення колегії суддів Київського апеляційного суду, яким була скасована постанова про закриття справи нардепа, повідомляє «Слово і Діло».

Так, детективи отримали тимчасовий доступ до особової справи Дзензерського та поданих ним декларацій; долучили витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, наданий представником ВТБ Банку; допитали низку працівників ВТБ Банку та банку «Кредит Дніпро» щодо укладання нардепом договорів поруки; провели допит помічника Дзензерського щодо обставин ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження, а також державного виконавця з питань виконання зведеного виконавчого провадження, боржником у якому є нардеп.

Також НАБУ отримало тимчасовий доступ до документів цього виконавчого провадження; до речей та документів у судах міста Дніпра; до речей і документів у БТА Банку, Банку «Кредит Дніпро» та ВТБ Банку, а також документів у реєстратора щодо ПАТ «МНПК «Веста».

Крім того, детективами були отримані рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 23 лютого 2018 року, затверджені за результатами перевірки декларацій Дзензерського за 2015-2016 роки. Слідство також отримало копії документів, які використовувалися при проведенні повної перевірки цих декларацій, серед яких копії пояснень нардепа, договорів про надання послуг, довідки ПриватБанку, довідки про доходи та інше.

Не забули детективи звернутися із запитами до НАЗК, управління справами Верховної Ради та Інституту ім. Корецького, на які вони отримали відповіді. Після цього НАБУ отримало доступ до речей парламенту, призначило почеркознавчу та економічну експертизи, які провели експерти, а також вирішувалося питання про скерування подання на Дзензерського до Верховної Ради. Втім, на вказане нардеп надавав письмові заперечення з долученням копії науково-правового експертного дослідження Національної академії правових наук.

За результатами розслідування прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури була винесена постанова про закриття справи Дзензерського. В документі прокурор посилався на показання одного зі свідків, відмову Дзензерського від надання свідчень; лист нардепа до Генеральної прокуратури, в якому він заперечував факт умисного декларування завідомо недостовірних відомостей, із зазначенням, що чинним законодавством, рішеннями НАЗК та формою е-декларації не передбачений договір поруки як окрема підстава виникнення фінансових зобов'язань, що підлягають декларуванню; консультаційне роз'яснення фахівців у галузі права; роз'яснення норм чинного законодавства Інституту держави і права ім. Корецького НАНУ та постанову Верховного суду від 14 листопада 2011 року.

Таким чином, прокурор дійшов висновку, що обов'язок Дзензерського сплатити відповідні кошти, які з нього стягнуті як із поручителя ухвалами судів, не є фінансовим зобов'язанням. Однак, як вважають судді, в постанові прокурор САП не вказав будь-яких доказів на підтвердження висновку про відсутність у діях нардепа складу кримінального правопорушення щодо обставин наявності або відсутності в останнього корпоративних прав у ПАТ «МНК «Веста», як і не вказав доказів на підтвердження висновку про відсутність у його діях суб'єктивної сторони складу вказаного кримінального правопорушення.

Також судді вказали, що роз'яснення працівника Інституту держави і права ім. Корецького містять суперечливі за своїм змістом висновки. Крім того, колегія не знайшла висновків економічної експертизи, проведеній у справі Дзензерського. Таким чином, постанова прокурора не відповідає вимогам закону, оскільки вона винесена без всебічного, повного та об'єктивного дослідження обставин кримінального правопорушення, а тому підлягає скасуванню.

Нагадаємо, САП закрила кримінальне провадження щодо нардепа Дзензерського. Пізніше прокуратура відмовила НАБУ в скарзі на закриття цієї справи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: