Ринок нерухомості-2019: які тенденції та що буде з цінами

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

У 2019 році ринок нерухомості продовжить свої тенденції, започатковані два роки тому. Забудовники докладуть максимум зусиль, щоб не зменшувати темпів будівництва.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт у сфері нерухомості Олег Приходько, оцінюючи тенденції на ринку нерухомості в 2019 році.

Експерт підкреслив, що зовнішні фактори, такі як зростання вартості енергоносіїв, подорожчання будівельних матеріалів, зростання заробітних плат робітників будівельних спеціальностей, інфляція тощо, диктуватимуть забудовникам подорожчання квадратних метрів.

Але забудовники докладуть усіх зусиль для того, щоб не лише не підвищувати пропорційно вартість житла, але й за можливості знайти методи його здешевлення, особливо це стосується житла найбільш доступного сегмента, зазначив Приходько.

Як довго потрібно збирати гроші на купівлю однокімнатної квартири в УкраїніЩоб купити нову квартиру в Києві доведеться збирати майже 6 років, а найшвидше можна придбати житло в Сєвєродонецьку. Але тільки на вторинному ринку.

За його словами, в розрізі класності житлової нерухомості основними тенденціями 2019 року будуть такі:

– зменшення площ квартир за стабільних цін у доларовому еквіваленті;

– продовження збільшення пропозиції готового житла в зданих в експлуатацію комплексах;

– активне просування не більш ніж 10 житлових комплексів з унікальними конкурентними перевагами;

– здешевлення більш ніж на 5-7% старого житлового фонду, вік якого понад 30 років;

– спад попиту на так звані смарт-квартири, в боротьбі за покупця максимальний маркетинг програє мінімальному комфорту;

– до 10% подешевшає найдорожче житло;

– забудовники більш гостро відчують сезонні піки продажів;

– на 2-5% знизяться банківські відсотки за іпотекою, але все ще будуть малопривабливими як інструмент для купівлі житла кінцевими споживачами;

– розстрочка оплати на більш ніж 5 років залишиться найбільш затребуваним на ринку фінансовим інструментом для покупців, які не мають повної суми для купівлі квартири.

Крім того, один-два незаконних житлових комплекси з пулу «Укогруп» отримають нормативно-законодавче узгодження для добудови та введення в експлуатацію за рахунок мешканців, припустив він.

«Нові житлові комплекси, які почнуть будуватися в 2019 році згідно з новим ДБН, ухваленими наприкінці 2018 року, будуть більш комфортними й безпечними для проживання. Попит на них буде на 15-20% вищим порівняно з тими, що проектувалися 2-3 роки тому», – резюмував Олег Приходько.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, що найактивніше минулого року будували в Київській області. Подробиці – на інфографіці.

Нагадаємо, за нашими підрахунками, українцю, щоб купити однокімнатну квартиру, потрібно від 3 до 9 років відкладати всю середню зарплату.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: