Супрун провалила обіцянку про зміну первинної ланки медичної допомоги

Читать на русском
В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун провалила обіцянку про те, що в 2018 році відбудеться повна зміна первинної ланки медичної допомоги.
Уляна СупрунСлово і Діло

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун не виконала обіцянку про те, що в 2018 році відбудеться повна зміна первинної ланки медичної допомоги.

Таку обіцянку вона дала 3 січня 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

В інтерв'ю «5 каналу» на запитання ведучої, чи відбудеться в 2018 році повна зміна первинної ланки медичної допомоги, Уляна Супрун відповіла: «Відбудеться. Ми плануємо, що в квітні почнеться програма «Лікар для кожної сім'ї», де пацієнти, громадяни України обиратимуть своїх сімейних лікарів, педіатрів або лікарів загальної практики, і будуть підписувати з ними декларацію».

За словами Супрун, з першого липня мала розпочати роботу нова система фінансування, за якою сімейні лікарі будуть отримувати гроші за кожного пацієнта.

«А до кінця року всі сімейні лікарі, всі медичні установи первинної ланки вже мають перейти на нову систему», – повідомила вона.

Відзначимо, що, як і обіцяла в. о. міністра, програма «Лікар для кожної сім'ї» та нова система фінансування почали свою роботу в терміни. Тому ці обіцянки, зафіксовані «Словом і Ділом» в окремих публікаціях, отримали статус «виконано».

Наприкінці березня в Мін'юсті була зареєстрована Національна служба здоров'я та призначений її голова. Протягом наступних трьох місяців була створена структура й підібрана команда НСЗУ. Паралельно проводилася підготовка до укладення договорів Службою з медичними установами.

Влітку близько 10% медичних закладів первинної ланки подали заявки на укладення договорів. Друга хвиля прийому заявок стартувала в липні, а третя – в грудні, повідомив голова НСЗУ.

Також на початку липня 2018 року офіційно запрацювало фінансування первинної ланки медицини за принципом «гроші ходять за пацієнтом».

Однак не всі пацієнти встигли укласти договори із сімейним лікарем. У січні 2019 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що реформування первинної ланки продовжиться. Він уточнив, що більш ніж 24 мільйони українців підписали декларації зі своїми лікарями.

Оскільки повна зміна первинної ланки медичної допомоги триватиме в 2019 році, обіцянка Уляни Супрун отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Супрун дала 57 обіцянок, з яких 17 виконала, а 9 – провалила.

Раніше ми писали, що Супрун розповіла, чому її викликають до суду.

Також ми повідомляли, що в. о. міністра охорони здоров'я назвала п'ять пріоритетів медреформи на 2019 рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: